Is het tijd is voor een nieuwe baan?


We hebben allemaal weleens een werkdip. Een periode waarin we ons aan al onze collega’s ergeren, en alles minder leuk lijkt dan eerst. Soms duren zulke dipjes echter langer en kun je er lastig uit komen. Misschien betekent dit wel dat je toe bent aan iets anders. In dit artikel vind je 10 tekenen dat het tijd wordt voor een nieuwe baan.

10 tekenen dat het tijd wordt voor een nieuwe baan

Wanneer je een tijdje aan het werk bent bij je eerste fulltime baan, kan het gebeuren dat je nieuwsgierig wordt naar hoe het er bij andere bedrijven aan toe gaat. Dat is een heel natuurlijk gevoel. Je bent jong en dit is dé periode waarin je jezelf aan het ontwikkelen bent, dus natuurlijk vraag je je af of je ergens anders misschien beter zou passen, of meer zou kunnen leren. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je je huidige baan gewoon niet meer leuk vindt. Als jij het merendeel van de volgende tekenen herkent, is het wellicht tijd om verder te kijken.

1. Je kunt moeilijk opstaan ’s ochtends

Je wordt wakker en denkt: hè bah, wéér zo’n dag. In plaats van dat je energiek je bed uit springt en uitkijkt naar alle kantooravonturen die je vandaag weer gaat beleven, trek je liever die dekens ver over je hoofd heen, in de hoop dat de werkdag die voor je ligt vanzelf weer verdwijnt. Maar dat gebeurt niet. En hoe langer je blijft liggen, hoe rotter je je voelt want hoe later je op kantoor bent, hoe later je ook weer naar huis mag. ?

2. Je hebt weinig motivatie

Taken die je normaal binnen vijf minuten gefikst hebt, duren ineens veel langer. Áls ze al gebeuren. Je bent snel afgeleid zonder duidelijke reden behalve dat je ‘geen zin’ hebt om die taak te doen.

3. Je ergert je aan collega’s

Waar je eerst nog blij was als er iemand een praatje bij je kwam maken, word je nu liever met rust gelaten. Ook in meetings heb je weinig zin. Die betekenen namelijk dat je moet opletten en niet even chill je mailbox kunt opruimen en je sociale media kunt checken.

4. Je kijkt vaker op de klok

Zitten je dagelijkse acht uur werk er al op? Of is het pas drie uur en moet je dus nog even? Je kijkt vaker op de klok omdat je graag weg wilt van kantoor. Ook ben je minder bereid om over te werken. Elke minuut die je langer dan acht uur op kantoor bent, lijkt er één te veel.

5. Maandagen zijn hels

Heb je zo’n leuk weekend gehad, wordt het uiteindelijk toch weer maandag. Op zondagmiddag krijg je al zo’n deprimerend gevoel omdat je de volgende dag weer naar kantoor moet. Je probeert nog te genieten van je weekend, maar eigenlijk lukt dat al niet meer. De maandag staat voor de deur en je hebt het gevoel alsof je niet genoeg uit je weekend gehaald hebt. En dan heb je de maandag overleefd, wordt het dínsdag. Dinsdagen zijn heus niet veel beter dan maandagen. Pas vanaf woensdag na de lunch, komt het weekend weer in zicht en wordt het leven op kantoor weer draaglijk.

6. Je hebt het gevoel alsof je niet echt bijleert

Het voelt alsof je stilstaat. Alsof je jezelf niet meer aan het ontwikkelen bent. Mensen komen naar jou toe met vragen, en jij lijkt niemand in de buurt te hebben aan wie jij nuttige vragen kunt stellen. Jij wordt gezien als de expert, ook al zie je dat zelf niet echt.

7. Stomme gebeurtenissen komen 10x harder aan

Kritiek van je manager, felle discussies met een collega en opdrachten door leveranciers die wéér niet goed zijn uitgevoerd: je wordt het zat. Je verliest sneller controle over je emoties, begint sneller te huilen en merkt dat je vaker weg wil van je plek om even af te koelen. Alles lijkt te veel gevraagd.

8. Je voelt je ’s avonds moe en energieloos

Werken kost energie. Je bent de hele dag bezig op kantoor, meet met collega’s en doet je eigen werk. Maar werken zou – als je de juiste baan hebt – ook energie moeten opleveren. Genoeg energie om ’s avonds nog een rondje te gaan hardlopen of om je op een boek te concentreren. Wanneer je dus ’s avonds alleen nog maar als een zak aardappelen op de bank kunt hangen en je echt elke avond niks meer uit je handen krijgt, lijkt het erop dat je baan een energielek voor je vormt. Gevaarlijk, wans als je hier lang mee doorgaat, kun je een burnout krijgen. Let dus goed op je energiepeil!

9. Je bent onbewust al afscheid aan het nemen

Wanneer je met collega’s een lange termijnproject bespreekt, betrap je jezelf op de gedachte: “best, als ik hier dan nog werk”. Onbewust neem je dus al afstand. Ook kan het zijn dat je je minder verbonden voelt met je collega’s en  bijvoorbeeld minder persoonlijke dingen deelt. Ook merk je dat je minder zit te wachten op persoonlijke verhalen van je collega’s.

10. Het boeit je allemaal vrij weinig

Of je je targets haalt, of je iets flink verknald hebt of je een deadline mist: het maakt je niks uit. Als jij die acht uur maar weet vol te maken zodat je weer naar huis kunt.

Herkenbaar?

Komen de meeste van deze punten je bekend voor? Ga dan gauw op zoek naar iets anders. Jouw werk op je huidige plek is gedaan. Je bent beter af op een plek waar je weer volop geïnspireerd en gemotiveerd wordt om je best te doen en jezelf te ontwikkelen. Om te knallen. Om alles uit jezelf en je baan te halen. Ik geef toe: het sollicitatieproces is geen pretje. Maar langer blijven op een plek die voor jou niet goed is, al helemaal niet. Wanneer je eenmaal een nieuwe baan hebt gevonden, zul je je ontzettend opgelucht en energiek voelen en weet je dat je voor jezelf hebt gekozen en daarmee de juiste beslissing hebt gemaakt. You can do it!!!

GET SOCIAL! Volg mij nu op Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin‘ | Pinterest | YouTube

Tijd voor een nieuwe baan | Benthe Bemelman

 

Share:

11 Reacties

 1. 22 februari 2017 / 12:00

  Die plaatjes ook erbij … geweldig haha! Goed en duidelijk artikel.

  • benthebemelman@gmail.com
   23 februari 2017 / 11:34

   Haha, dankjewel :)! Het is een beetje een negatief artikel dus ik wilde het wat opleuken met gifjes.

 2. 22 februari 2017 / 20:25

  Fijn deze bevestiging: ik hoef nog niet op zoek naar een nieuwe baan! 🙂

  • benthebemelman@gmail.com
   22 februari 2017 / 20:28

   Dat is zeker fijn ?!

 3. 23 februari 2017 / 12:49

  Het fijne aan balen van je baan is dat er een eenvoudige oplossing voor is: een nieuwe zoeken : )

  • benthebemelman@gmail.com
   23 februari 2017 / 12:50

   Klopt ?!

 4. 23 februari 2017 / 16:49

  Ach, je kunt altijd op zoek naar wat anders! Jezelf kwellen is zo zonde!

  • benthebemelman@gmail.com
   24 februari 2017 / 09:27

   Klopt helemaal!

 5. 26 februari 2017 / 20:39

  Dit is best herkenbaar! Vandaar dat ik ook effectief op zoek ging naar een nieuwe baan ^^

  • benthebemelman@gmail.com
   26 februari 2017 / 20:46

   Ik ben blij dat ik niet de enige ben die dit heeft meegemaakt, ook al is het best rot! Ik ben inderdaad ook op zoek gegaan, zo’n fijn gevoel wanneer het dan gelukt is ?!!

 6. 28 juni 2017 / 08:00

  Haha wat een leuk lijstje (love de GIFS). Ik heb net pas werkdag twee achter de rug dus herken mezelf er gelukkig totaal nog niet in. Maar kan me voorstellen dat als je je niet gelukkig voelt op je werk dat dat knap ellendig is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *