4 tips om sneller in slaap te vallen


Je valt bijna in slaap op de bank en bedenkt je dat dit waarschijnlijk een goed moment is om te gaan tandenpoetsen en onder de dekens te kruipen. Zo gezegd zo gedaan, maar dan gebeurt het: gedachten razen door je hoofd en ineens lijkt het of je klaarwakker bent. Het lukt je niet om in slaap te vallen. What’s going on? En wat kun je eraan doen om wél gewoon snel te slapen, zodat je lekker kunt opladen? Deze oefeningen gebruik ik om sneller in slaap te vallen:

Voordat je gaat slapen…

Ze zeggen dat het beter is om 2 uur voordat je gaat slapen te stoppen met het kijken naar schermen: dus geen tv, geen laptop en geen smartphone meer gebruiken. Dit vind ik zelf niet erg realistisch aangezien ik meestal nog druk ben met mijn blog en omdat ik tv kijken gewoon chill vind om te ontspannen. Dus daar gaat dit artikel dan ook niet over. Mijn tips beginnen pas vanaf het ‘ok ik ga nu slapen’ moment. Dan weet je dat ?. Als er trouwens mensen zijn die echt zweren bij het niet gebruiken van schermen tijdens de periode voor het slapen, dan ben ik heel benieuwd naar jouw ervaringen! Laat een reactie achter in de comments ?.

4 tips om sneller in slaap te vallen

Zelf gebruik ik de volgende tips om sneller in slaap te vallen. Succes niet gegarandeerd, maar meestal werkt het voor mij wel ?.

Denk aan een fijne plek

Heerlijk fantaseren over je aankomende vakantie, over dat concert dat net geweest is of over een megagroot brunchbuffet: whatever makes you happy. Laat je gedachten hun gangetje gaan. Probeer te sturen naar plekken waar je een superfijn gevoel van krijgt: een zonnige plek met fijne mensen. Wanneer je de plek hebt bedacht, kun je verdergaan met visualiseren: wat voor verhaal speelt zich af op de plek? Probeer er een vrolijk verhaal van te maken met alleen maar leuke dingen. Wedden dat je supergauw wegzakt?

Concentreer je op je ademhaling

Soms heb je zoveel last van rondzwevende gedachten in je hoofd, dat zij de overhand nemen wanneer je aan het visualiseren bent. In zo’n situatie is het beter om je iets meer te focussen, bijvoorbeeld op je adem. Maak je hoofd leeg en adem langzaam in. Wanneer je longen gevuld zijn, houd je je adem even vast voordat je uitademt. Daarna adem je heel langzaam weer uit. Herhaal dit zo vaak als nodig is, alsmaar focussend op je ademhaling.

Notitieboekje naast je bed

Nemen de gedachten ook de focus op je ademhaling over? Pak dan een notitieboekje en schrijf daarin al deze gedachten op. Terwijl je ze opschrijft, nemen ze minder ruimte in in je hoofd. Schrijf alles op, tot je niet meer weet welke andere gedachten je nog hebt. Probeer opnieuw te visualiseren of je op je ademhaling te focussen en kijk of het nu wel werkt. Deze tip is trouwens sowieso handig voor wanneer er ineens – vlak voordat je in slaap valt – een to-do door je hoofd schiet die je echt niet mag vergeten. Door hem op te schrijven, weet je zeker dat je hem niet gaat vergeten en kun je je dus beter ontspannen. Probeer na het opschrijven van je gedachten of to-do’s weer te visualiseren of weer je aandacht naar je ademhaling te brengen.

Zoek afleiding

Helpen tip 1, 2 en 3 je niet om in slaap te vallen? Zoek dan afleiding van je gedachten door je ergens anders op te focussen. Je kunt bijvoorbeeld een boek gaan lezen tot je ogen vanzelf dichtvallen, of nog een afleverinkje Modern Family kijken op Netflix. Zelf kijk ik vaak op 9gag, lekker scrollen langs plaatjes met domme humor. Bij mij werkt dat heel goed! En het is één van de weinige opties waar Jasper het minst last van heeft ?.

Welke oefeningen doe jij om sneller in slaap te vallen? Boycot jij schermen voordat je gaat slapen en werkt dit voor jou? Ik ben heel benieuwd… slaap lekker!

GET SOCIAL! Volg mij nu op Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin‘ | Pinterest | YouTube

Share:

19 Reacties

 1. 7 april 2017 / 07:23

  Het notitieboekje heb ik inderdaad naast m’n bed liggen. Er is niets stressvollers als je ineens een ingeving krijgt en het in je hoofd moet bewaren. Zelf merk ik de laatste tijd dat ik wat moeilijker in slaap kom, ik weet waar het aan ligt: de laptop! 2 uur voordat je naar bed gaat is oo niet meer te doen haha

  • 8 april 2017 / 12:51

   Dat vind ik dus ook! Schermen zijn echt niet meer weg te denken, en ook niet ’s avonds voor het slapen gaan ;-).

 2. 7 april 2017 / 08:09

  Wat een fijne tips! Dat fantaseren over een fijne plek vind ik wel wat 🙂 Daar kun je inderdaad heerlijk bij wegdromen. Zelf heb ik gelukkig geen moeite met inslapen, maar dat komt vooral doordat ik vaak eigenlijk net iets te laat naar bed ga en daardoor al doodmoe ben als ik mijn kussen raak, haha.

 3. 7 april 2017 / 09:18

  De stem van mijn lief die zo’n 336 km van me vandaan woont☺️☺️

 4. 7 april 2017 / 12:00

  Die schermpjes dat lukt me nooit!
  Dat notitieboekje moet ik al lang eens leggen. Maar eens werk van maken!

  • 8 april 2017 / 12:53

   Ooh ik ben blij dat ik niet de enige ben ?. Ja, het helpt echt vind ik! Al kan je het natuurlijk ook gewoon in je telefoon opschrijven bedenk ik me nu ?

 5. 7 april 2017 / 14:56

  De ademhaling is heel belangrijk en inderdaad probeer die telefoon weg te laten haha

 6. 7 april 2017 / 15:46

  Handige tips! Ik focus mijzelf sinds kort ook op mijn ademhaling. Werkt heel goed. Alleen die telefoon hé, dat blijft een dingetje hahaha.

  • 8 april 2017 / 12:55

   Ja, ik vind dat focussen op de ademhaling ook wel fijn! En inderdaad, het blijft lastig om er vanaf te blijven ?. Soms denk ik er aan om een gewone wekker te kopen zodat ik mijn telefoon niet meer naast me heb als wekker en dus in de woonkamer kan laten liggen. Maar soms als ik écht niet kan slapen, word ik daar zo onrustig van! Dan zoek ik toch afleiding in mijn telefoon.

 7. 8 april 2017 / 21:04

  Wat een leuk idee om hier een blogje over te schriijven <3
  Ik heb hier ook wel eens last van, fijne tips!

 8. 8 april 2017 / 21:26

  Goede tips! Gelukkig slaap ik altijd zo 🙂

 9. 8 april 2017 / 21:48

  Wat een fijne tips! Zelf ben ik heel slecht in het: 2 uur voordat je gaat slapen te stoppen met het kijken naar schermen. Ik kijk vaak nog naar mijn telefoon & ik volg mijn series in mijn bed op mijn tablet (oops. slecht he) Die tip met het notitie boekje ga ik zeker gebruiken! Fijne tips! Liefs!

  • 9 april 2017 / 10:30

   Ooh ja, ik vind het ook helemaal niet leuk om mezelf die beperking op te leggen. Soms wil ik gewoon Modern Family kijken, punt uit! Dankjewel voor je reactie ??!

 10. 14 april 2017 / 19:25

  Ahh wat een fijne tips! Soms heb ik echt moeite met in slaap komen, op mijn ademhaling letten of even wat lezen (maar ja dat kan natuurlijk ook weer averrechts werken) helpt bij mij altijd wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *