Een positieve mindset: 3 woorden om te vermijden


Een paar weken geleden volgde ik een workshop over mentale kracht via een gezondheidsprogramma op mijn oude werk. Eerder schreef ik daarover al een artikel met daarin 4 tips tegen boze gevoelens. In dit artikel heb ik het over 3 woorden die we beter kunnen vermijden voor een positievere mindset.

Waarom is het beter als we deze woorden vermijden?

Allereerst wat achtergrondinformatie. Het idee is dat jouw leven deels wordt bepaald door hoe jij zelf in het leven staat; door je mindset. Wanneer je een positieve mindset hebt, zie je en waardeer je ook meer de mooie en leuke dingen in het leven, en word je vrolijker. Dat wil iedereen wel, toch? Je taalgebruik en dus de woorden die je gebruikt, vormen ook voor een gedeelte je mindset. Ze roepen gevoelens bij je op en kunnen bijvoorbeeld je productiviteit beïnvloeden. Om die reden is het handig om te letten op de woorden die je gebruikt.

3 woorden om te vermijden

Voor de volgende woorden is het beter als we ze zouden vermijden:

1. moeten

We moeten (haha) stoppen met het gebruiken van het woord “moeten”. Moeten is per definitie negatief omdat het suggereert dat we iets niet willen, maar dat het ons verplicht wordt. En dat we er dus eigenlijk geen zin in hebben. Om die reden heeft het woord “moeten” dus veel negatieve lading.

In plaats van “moeten”, kunnen we veel beter het woord “willen” gebruiken. Dat geeft aan dat de controle om iets te doen, bij onszelf ligt en niet bepaald wordt door iemand anders. En “willen” heeft geen negatieve lading. Dus: in plaats van: “Ik moet vandaag eigenlijk ook nog de witte was doen” zeg je: “Ik wil vandaag eigenlijk ook nog de witte was doen”. Ik weet niet of jij het al voelt, maar in mijn oren klinkt het al een stuk beter! Ik krijg bijna echt zin om de witte was te doen ?.

2. proberen

Het tweede verboden woord is “proberen”. Waarom? Proberen lukt altijd. Als je iets probeert en je faalt, dan is het je altijd nog gelukt om het te proberen. Wanneer je dus het woord “proberen” gebruikt, ben je bij voorbaat al ingedekt voor wanneer het mislukt. Je geeft jezelf daarmee eigenlijk een soort vrijbrief om niet mega-erg je best te doen, omdat je er al rekening mee houdt dat het gaat mislukken.

Wat gebruik je dan in plaats van “proberen”? Wees vol zelfvertrouwen en zeg: “ik kan het”! Geloof in jezelf, dan is het halve werk al gedaan ?.

3. maar wat als…/stel dat…

Geen werkwoord dit keer, we gaan “ja maar wat als” en “stel dat” uit ons vocabulaire bannen. Natuurlijk is het in sommige situaties heel goed om mogelijke risico’s te analyseren, maar laten we eerlijk zijn… vaak gebruiken we het ook als smoes om iets niet te hoeven doen, terwijl die maar wat als/ stel dat redenen slechts aannames zijn. Niet-helpende gedachten. Daarom is het beter om ook deze woorden niet meer te gebruiken. En we vervangen ze met gewoon “doen”! Dat klinkt al een stuk vastberadener.

Welke woorden gebruik jij (niet meer) voor een positiever vocabulaire? Hoe vaak gebruik jij “moeten”, “proberen” en “ja maar wat als”/”stel dat”? En wat vind je van het idee om bepaalde negatieve woorden niet meer te gebruiken? Eigenlijk komt het er vooral op neer dat wat je dan ook wil doen, HET GAAT JE LUKKEN! Jij wil het, dus je kunt het! Ga ervoor ??.

GET SOCIAL! Volg mij nu op Facebook | Twitter | Bloglovin‘ | Instagram

Share:

18 Reacties

 1. 6 maart 2017 / 08:09

  Wat een heerlijke positiviteitsboost op de maandagochtend! Echt een heel fijn artikel! Vooral ‘ja maar’ en ‘proberen’ moet ik eens uit mijn vocabulaire schrappen.

  • 6 maart 2017 / 18:18

   Jeeeej ?! Hihi, ik hoop dat het lukt! Veel succes ? en ik ben heel benieuwd of het lukt!

 2. 6 maart 2017 / 09:54

  Dit artikel komt precies op het goede moment! Ik wil me graag richten op een positieve mindset en me bewuster maken van de dingen die ik denk. Deze woorden vermijden is een goede manier om daarmee te beginnen 🙂 Liefs, Sija

  • 6 maart 2017 / 18:19

   Wat leuk om te horen! Ik hoop dat het je gaat lukken, hou je me op de hoogte ??

 3. 6 maart 2017 / 19:25

  Je hebt een punt! 😀 Ik probeer nu ook gewoon meer positieve bewoordingen te gebruiken. En dat moet op het werk ook dusja, ik oefen vlijtig! 😉 Bij ons raden ze bijvoorbeeld aan om te zeggen: “Graag gedaan” in plaats van “Geen probleem”. Omdat je anders de klant toch een negatiever gevoel geeft door het woord “probleem” te vermelden. En verder probeer ik ook om minder woorden als “niet” en “geen” te gebruiken zodat je ik focus op wat ik wel wil. Maar dat is soms nog moeilijk. Haha.

  • 6 maart 2017 / 20:44

   Oooh, goed bezig! Ja, graag gedaan in plaats van geen probleem is ook een goede! Ja, het is ook heel lastig om daar op te letten. Maar alle beetjes helpen, alleen al jezelf er bewust van zijn is een vooruitgang ?. Vanuit daar kun je weer verder.

 4. 7 maart 2017 / 08:16

  het woord ‘proberen’ gebruik ik ook bijna nooit. Ik heb altijd zoiets van, je doet iets of je doet het niet. Als je het woord ‘proberen’ gebruikt weet je al bijna zeker dat het niet lukt!

  • 8 maart 2017 / 00:19

   Oooh wat goed dat je het al bijna niet meer gebruikt!

 5. 7 maart 2017 / 09:17

  Wat een positiviteit! Moet ik ook echt wat vaker doen, haha. Guilty aan de woorden ”wat als”…

  • 8 maart 2017 / 00:18

   Ik betrap mezelf er ook nog weleens op ☺, maarrr dan zet het je natuurlijk wel weer aan het denken.

 6. 9 maart 2017 / 15:58

  Helemaal mee eens! Zelf had ik al een hekel aan het woord moeten, maar ik vind de andere 2 ook wel heel belangrijk.

  • 9 maart 2017 / 18:38

   Yes! Ja, ‘moeten’ vind ik eigenlijk echt het stomst! Dus die heb ik eruit geknikkerd ?. De andere woorden gebruik ik eigenlijk ook niet echt meer.

 7. 4 april 2017 / 21:20

  Ohh helemaal gelijk heb je! Ik merk dat ik regelmatig zeg ‘ik MOET dit en dat ‘ en als het dan niet lukt dan raak ik geïrriteerd want het MOET af. Snap je? Enorm frustrerend. Ik ga er vanaf nu opletten! Ik kan het ! 😉

  • 6 april 2017 / 20:09

   Ooh ja, dat is inderdaad precies waarom het niet goed voor ons is. Yeah, veel succes ?!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *