10 tips voor de eerste dagen op je nieuwe werk

10 tips voor je nieuwe baan

Ben je bezig met solliciteren? Of sta je op het punt om aan een nieuwe baan te beginnen? Dat is natuurlijk superspannend! Misschien weet je niet zo goed wat je kunt verwachten of vraag je je af hoe je een goede eerste indruk kunt achterlaten. Wellicht kunnen deze tips je wat houvast geven:

1. Bied hulp aan

De eerste dagen van je nieuwe baan zullen vooral bestaan uit heel veel inlezen en nieuwe collega’s ontmoeten. Dat lezen is natuurlijk niet het leukste om te doen, dus laat je collega’s vooral weten dat je ze wil helpen waar mogelijk! Het kan zijn dat je collega’s je in eerste instantie wat simpelere taken geven die misschien niet al te eervol zijn (zoals de post sorteren). Laat dan zien dat je heus de beroerdste niet bent en dat je je mouwen opstroopt waar nodig. Hiermee geef je meteen aan dat je deze baan serieus neemt. Beste eerste indruk ever!

2. Wees onafhankelijk

Mensen die ouder zijn dan ik en die aan hun handje willen worden vastgehouden en meegenomen tijdens hun eerste werkdagen: ik heb er een hekel aan! Als je vragen hebt, bedenk jezelf eerst of je het antwoord op de bedrijfswebsite, op het intranet of desnoods op Google zou kunnen vinden. Je collega’s zijn er niet om jou fulltime te begeleiden, dus probeer dingen eerst zelf te regelen voordat je om hulp vraagt.

3. Ga naar bedrijfsborrels

Laat zien dat je geen laffe borrelaar bent en dat je geïnteresseerd bent in je collega’s en in het bedrijf waar je net begonnen bent. Zelfs (of juist!) als je eigen directe collega’s de rol van Sjaak Afhaak spelen, ga jij naar die borrel om je gezicht te laten zien. Mensen zullen gauw genoeg zien dat je nieuw bent en naar je toekomen voor een praatje. Vergeet niet om vragen te stellen (zie punt 5) en om collega’s waarmee je een klik hebt uit te nodigen voor een lunchafspraak!

4. Werk hard, doe je best!

De eerste indruk telt, dus je mag je best wel een beetje uitsloven de eerste weken. Probeer zo weinig mogelijk te WOG’en op je persoonlijke smartphone en werk net een beetje sneller dan je normaal zou doen. Jouw goede inzet zal niet gauw vergeten worden.

5. Wees geïnteresseerd: stel vragen!

Gebruik je dagelijkse lunchuurtje om je interesse te tonen in wat je andere collega’s precies doen binnen het bedrijf, maar toon ook (gepaste) interesse in de persoonlijke levens van je collega’s. Waar komen ze vandaan, hoe lang werken ze al bij dit bedrijf, wat zijn hun hobbies, etc. Dit soort gesprekken zullen mooie aanknopingspunten vormen voor gesprekken in de lift en bij het koffiezetapparaat en zijn natuurlijk de basis voor het bouwen van goede relaties met je collega’s.

6. Wees proactief

Ga niet zitten wachten tot iemand je om hulp vraagt of tot je manager je een nieuwe taak geeft, maar zoek zelf werk op (bijvoorbeeld dat artikel waar je in je eerste week aan begon, maar nooit afmaakte). Als je echt geen idee hebt wat je nog meer kunt doen, vraag dan eerst aan je manager en daarna aan je andere collega’s of je ze nog ergens bij kunt helpen (zie punt 1).

7. Begin lekker op tijd

Op tijd op kantoor verschijnen laat zien dat je energiek bent en zin hebt in je nieuwe baan. Het geeft ook aan dat je thuis alles redelijk op orde hebt (goede wekker etc) en dat je gestructureerd bent. Dat lijkt me een prima indruk om achter te laten op je collega’s ?. Daarnaast zullen ze – mocht je een keer niet op tijd zijn vanwege treinstoringen, files of tandartsafspraken – veel begripvoller zijn. Je hebt namelijk al laten zien dat je echt geen moeite hebt met gewoon op tijd komen!

8. Wees enthousiast

Begin de dag met een krachtige “Goedemorgen!” en probeer niet te klagen. Wees de vrolijke jij en zorg af en toe voor wat gezelligheid op de afdeling. Je collega’s zullen waarderen dat je een positief effect hebt op de werksfeer.

9. Gebruik zo weinig mogelijk het “ik-ben-hier-nieuw-excuus”

Eigenlijk is elk ‘excuus’ uit den boze. Heb je iets fout gedaan en word je daarop gewezen? Zeg gewoon: “Oké, volgende keer doe ik dat beter.” Dat klinkt – wat mij betreft – veel sterker dan “Ja maar dat wist ik niet want ik zit hier pas 2 weken.” Door aan te geven dat je het begrijpt en het volgende keer beter wil doen, laat je ook meteen zien dat je openstaat voor constructieve feedback en dat je leergierig bent.

10. Wees jezelf

Oké, de 9 hiervoorgenoemde tips zijn natuurlijk (vind ik zelf) heel belangrijk, maar nog belangrijker is: blijf jezelf! En geloof in jezelf, je nieuwe manager heeft je heus niet voor niets aangenomen. You can do it, because you’re you!!!

Welke tips zou jij iemand meegeven die aan een nieuwe baan begint? Laat het me weten door een reactie achter te laten.

GET SOCIAL! Volg mij nu op Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin‘ | Pinterest | YouTube

Share:

2 Reacties

  1. 27 februari 2017 / 18:07

    Goede tips!! Enthousiasme en leergierigheid wordt altijd gewaardeerd. En je maakt maar 1 keer een eerste indruk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *