Filmen met je smartphone

Camera’s op smartphones worden steeds beter. Om een goede video te maken, heb je tegenwoordig echt geen top-of-the-notch camera meer nodig. Als voorbeeld: mijn video over Cuba heb ik met mijn iPhone 6 gemaakt (behalve de stukken in het water, hiervoor gebruikte ik de Guardo Action cam). Superfijn, want op die manier wordt het makkelijker om met minder apparatuur een prima video in elkaar te knutselen. Voordat je echter begint met filmen met je smartphone, zijn er een aantal good-to-knows. In deze blogpost geef ik je tips en overwegingen voor filmen met je smartphone.

Filmen met je smartphone

Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone. Op smartphones zitten prima camera’s waar je goede video’s mee kunt maken. Je moet echter wel op een aantal dingen letten. Lees gauw verder voor de vijf tips die ik hier voor je heb opgeschreven:

Tip 1: Zorg voor een goede Geluidskwaliteit

Speelt geluid een belangrijke rol in jouw video? Met andere woorden: wordt het een film waarbij je mensen interviewt of iets laat presenteren, of is het meer een film waarin je beelden ziet en er muziek op de achtergrond speelt? In het laatste geval is er helemaal niets aan de hand. Is het wél een film waarin je mensen hoort praten, dan is het handig om van tevoren goed na te denken over hoe je je mensen verstaanbaar maakt in je video. Op de locatie waar je gaat filmen, is het daar stil en kun je ergens binnen filmen? Of is er veel achtergrondgeluid of film je bijvoorbeeld buiten? In het laatste geval is het handig om een microfoontje aan te schaffen. Microfoontjes heb je al vanaf 11 euro bij de Mediamarkt, het hoeft dus echt geen mega-aankoop te zijn. Maar de geluidskwaliteit van je video wordt er wel significant beter van.

Clip-on microfoon voor video maken met smartphone | BentheBemelman.comMicrofoon voor video maken met smartphone | BentheBemelman.com

Tip 2: Kies je Frame

Verticaal vs. horizontaal filmen: alhoewel het eerst echt uit den boze was om verticaal te filmen (het werd op Dumpert zelfs het Vertical Filming Syndrome genoemd), is het nu meer een kwestie van wie is je doelgroep. Bestaat jouw doelgroep vooral uit tieners die de video vooral (of alleen maar) op hun smartphone zullen bekijken, dan zou je ervoor kunnen kiezen om de video verticaal op te nemen. Dit is bijvoorbeeld ook handig voor video’s die je op Instagram Stories wil plaatsen.

Verwacht je dat je doelgroep eerder vanaf hun laptop of PC je video zal bekijken? Dan is horizontaal filmen de beste optie. Horizontale films zijn ook het best voor wanneer je je video op YouTube wil uploaden. YouTube ondersteunt namelijk op het moment nog geen verticale films. Je krijgt er dan twee zwarte vlakken naast.

Naast horizontale en verticale films is er eigenlijk ook nog een derde optie, namelijk de vierkante film. Social media kanalen als Facebook en Instagram richten zich op vierkante videoformats. Dus ben je van plan om je video vooral op deze kanalen te promoten, dan is de vierkante film dé oplossing voor jou. Het handigst is om je video ook meteen in vierkant formaat te filmen, zodat het meteen duidelijk is wat er in het beeld past en wat er buiten het frame valt.

Tip 3: Zorg voor een stabiel Beeld

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat het beeld dat je met je smartphone filmt, stabiel blijft en dus niet al teveel schokt. Als je een redelijk vaste hand hebt, is dat natuurlijk prima. Let wel: als je voor langere tijd moet filmen omdat je bijvoorbeeld een interview wil opnemen, kun je vermoeide armen krijgen en alsnog gaan trillen. Bedenk dus van tevoren of je hierbij hulp nodig hebt in de vorm van een tripod.

Smartphone tripod voor maken van video | BentheBemelman.com

Ga je voor een actievideo? Tegenwoordig zijn er ook stabilisatoren voor de smartphone. Wel iets duurder, maar daarmee zorg je er wel voor dat je zelfs rennend een mooie en stabiele film kunt maken.

 

Tip 4: Zoek een plek met voldoende licht

Licht is ontzettend belangrijk als het op het maken van video’s aankomt! Het beste zou je in de buurt van natuurlijk daglicht willen filmen, waarbij je niet tegen het licht in filmt. Wanneer je dus iemand interviewt, zorg je dat diegene tegen het licht in kijkt terwijl je hem of haar filmt.

Tip 5: Kijk deze video

Op mijn werk werken we veel samen met Inhouse Filming, een bedrijf dat medewerkers van bedrijven zelf professioneel leert te filmen. Zij hebben een onwijs handige video gemaakt met tips over filmen met je smartphone. Het kijken waard voordat je begint met filmen!

Heb jij al weleens een film met je smartphone gemaakt? Zo ja, hoe ging dat?

GET SOCIAL! Volg mij nu op Facebook | Twitter | Bloglovin‘ | Instagram | Pinterest

Share:

8 Reacties

 1. 18 januari 2017 / 10:37

  Filmen gaat goed, maar de kwaliteit vond ik uiteindelijk matig. Na het editen in iMovie was ik niet echt tevreden met de beeldkwaliteit op YouTube.

  • benthebemelman@gmail.com
   19 januari 2017 / 21:29

   Hmm, dat is zonde! Welke iPhone heb je gebruikt? Vind je bijvoorbeeld mijn Cuba video ook slechte kwaliteit? Deze heb ik gemaakt met mijn iPhone 6.

   • 20 januari 2017 / 16:33

    Ik heb de 5SE. Maar ik film ook veel met mijn spiegelreflex camera en dan bewerkt ik de foto’s en films op mijn telefoon. Ik denk dat het dus meer aan het bewerkingsprgramma ligt, want na het exporteren wordt de film te slecht om op je laptop te kijken. Welk programma gebruik jij?
    Ik vind mijn camera te zwaar om steeds mee te sjouwen, dus ik denk wel dat ik overstap op Smartphone filmen. Goede tip van de microfoon trouwens! Die ga ik binnenkort wel echt bestellen. 🙂

    • 24 januari 2017 / 08:15

     Ik gebruik voor het bewerken eigenlijk alleen iMovie, dus misschien is dat het inderdaad! Leuk, ik ben benieuwd naar je toekomstige creaties ?

 2. 6 februari 2017 / 07:19

  Leuke post! Tot nu toe heb ik ook alle filmpjes met mijn Smartphone gemaakt. En dat ging inderdaad prima. Het vervelende vind ik alleen dat je je gemaakte filmpjes 1 voor 1 in je dropbox moet zetten. En dat heeft even tijd nodig. Verder is de kwaliteit goed. Aan zo’n microfoontje heb ik niet eerder aan gedacht. Leuk! Liefs Aneta

 3. 25 maart 2017 / 22:27

  Dit doe ik nu al een jaar . Doe echt alles met me tel. Foto’s maken en filmpjes maken En bewerken je tel heb je tenslotte altijd bij je?

  • 26 maart 2017 / 20:41

   Jaah, vind ik ook zo fijn en handig! En behalve met professionele camera’s zie je volgens mij echt weinig verschil ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *