5 tips voor een goede LinkedIn headline

Goede LinkedIn headline | BentheBemelman.com
De LinkedIn headline: een onwijs belangrijk onderdeel van je LinkedIn profiel, maar ook meteen het meest uitdagende. Want hoe beschrijf je in 120 tekens waar jij voor staat? In dit artikel geef ik je 5 tips waarmee je je LinkedIn headline kunt verbeteren. Veel succes!

Waarom is je LinkedIn headline belangrijk?

De LinkedIn headline het meest zichtbare onderdeel van je LinkedIn profiel. Hij is bijvoorbeeld al zichtbaar wanneer iemand naar je op zoek is in de search bar, maar hij staat natuurlijk ook bovenaan je profiel, onder je naam. Het is een plek waar je in 120 tekens kunt uitleggen waar jij voor staat. Je kunt het zien als een soort elevator pitch, waarin je al jouw werkervaringen en gevolgde studies kunt samenvatten tot jouw expertise. Het is -naast je naam en je profielfoto – de eerste indruk die mensen van jou krijgen op LinkedIn.

Met de volgende tips zorg je ervoor dat jij opvalt in de LinkedIn zoekmachine èn dat de headline een goede samenvatting is van wat jij doet en kunt.

Tip #1: Gebruik de juiste Keywords

Ook LinkedIn is één grote zoekmachine. Daarom is het belangrijk dat je de juiste keywords in je headline hebt staan. Lees je profiel nog eens door, zijn er bepaalde woorden die vaak voorkomen? Waarschijnlijk zijn dat de woorden die het best omschrijven waar jij je het meest mee bezig houdt. Vaak zijn er verschillende variaties te bedenken op het begrip dat jouw werk het best omschrijft – zoals in mijn geval social media, sociale media, online kanalen, digitale media, etc. Kies in dat geval voor het meest gangbare begrip, dit is namelijk waarschijnlijk ook het begrip waarop het meest gezocht (en gevonden!) wordt.

Tip #2: Bedenk je waardepropositie

Een waardepropositie is een elevator pitch die in één of twee zinnen uitlegt waar jij goed in bent. Om je waardepropositie te bedenken, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 1. Waar ben je goed in?
 2. Wie kan je met jouw talent helpen?
 3. Waarom ben jij beter dan anderen?

Stap vier is dan eigenlijk nog om dat samen te vatten in 120 tekens, want meer kun je er helaas niet kwijt in je headline. Zelf vind ik het heel lastig om nummer 3 te bedenken, dus ik heb het bij 1 en 2 gehouden – en ik moet zeggen dat dit voor mij wel prima werkt. Op deze manier past het denk ik beter bij mij. Maar wellicht, als ik ooit de reden vind om vraag 3 te beantwoorden, zet ik ‘m er netjes bij ?.

Door deze drie vragen te beantwoorden, heb je eigenlijk een minisamenvatting van waar jij goed in bent en hoe anderen (dit kunnen bedrijven of personen zijn) daarvan beter kunnen worden.

Tip #3: Gebruik symbolen om extra op te vallen

Om je LinkedIn headline wat creativiteit te geven, kun je een symbool toevoegen. Symbolen springen er nu eenmaal meer uit dan alleen tekst, daarom is het aan te raden om te proberen of je deze in je headline kunt verwerken. Relevantie is hierbij wel altijd de basis, dus lukt het je niet om een relevant symbool in de lopende zin te plaatsen, doe het dan ook vooral niet.

Hier vind je een aantal voorbeelden van hoe symbolen in LinkedIn headlines zijn verwerkt:

Hier vind je een lijst met alle symbolen die door html ondersteund worden.

Tip #4: Baanzoekende? Geef aan wat je kunt betekenen en voor wie

Vaak zie ik in headlines staan “op zoek naar een baan” of “beschikbaar vanaf februari”. Natuurlijk is het goed om aan te geven dat je open staat voor nieuwe uitdagingen, maar laat dan ook vooral weten waar je voor open staat. Naar wat voor baan ben je op zoek? Wat kun jij voor mensen of bedrijven betekenen? Maak dus een combinatie van jouw waardepropositie (zie tip 2) en de melding dat mensen contact met je kunnen opnemen voor een eventuele baan of freelance klus.

Tip #5: Wees specifiek

Probeer zo specifiek mogelijk aan te geven wat je doet. LinkedIn heeft inmiddels ruim 400.000 Nederlandse gebruikers (bron), dus de kans is groot dat jij niet de enige bent met jouw expertise. Probeer om die reden duidelijk een niche te vinden binnen jouw expertise door wat extra steekwoorden toe te voegen aan je LinkedIn headline. Op deze manier ben je beter vindbaar en is je headline niet te algemeen.

Wat is jouw Unique Selling Point? Is het je gelukt om deze in je LinkedIn headline samen te vatten?

GET SOCIAL! Volg mij nu op Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin‘ | Pinterest | YouTube

Share:

3 Reacties

 1. 20 december 2016 / 21:24

  Wat een goed artikel! Ik ben hard aan het solliciteren en heb ook LinkedIn, maar heb eigenlijk nooit echt stil gestaan bij het belang van een goede headline. Dankjewel voor de tips!

  • benthebemelman@gmail.com
   21 december 2016 / 08:24

   Leuk om te horen, dankjewel ?. Hopelijk lukt het zo, veel succes!!

 2. 22 december 2016 / 04:22

  Wauw, op dit moment lig ik wakker na een nachtmerrie over het werk en de arbo afspraak voor, ondertussen, straks. Dit heeft me in ieder geval handvatten gegeven om me daar weer eens in te verdiepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *