Twitter Spambots

Twitter Spambots

Als je al wat langer actief bent op Twitter herken je ze vast. Je denkt: “Nice, een nieuwe like/retweet!” Je opent Twitter en zoekt de ‘liker/retweeter’ op, en dan zie je het: megadikke memmen als profielfoto. Daar zit een luchtje aan, denk je. En vaak is dat ook zo: in dat geval blijken het Twitter Spambots te zijn. In deze blog schrijf ik over wat Twitter spambots precies zijn, wat voor effect ze kunnen hebben op jouw reputatie, hoe je ze kunt herkennen en vervolgens kunt verwijderen van je profiel.

Twitter spambots: wat zijn het?

Een Twitter spambot is een programmaatje dat automatisch tweets verstuurt, automatisch Twitter accounts volgt en/of automatisch updates liket en retweet. Er zijn verschillende soorten spambots: sommige bots proberen je naar een of andere vage site (evt. met virussen) te leiden (daarom tip 1: nooit op een link in hun bio/berichten klikken), andere posten vunzige plaatjes en je hebt ze ook die verder geen kwaad in de zin hebben, maar vooral humoristisch zijn. Zo kwam ik een keer op mijn werk een Spambot tegen die elke tweet waarin “Cyber Security” stond, kopieerde en vervolgens “Cyber” met “Potatoe” verving. Dan stond er dus telkens “Potatoe Security”. Vet vaag, blijkbaar vond iemand dat grappig denk ik dan.

Wat is er slecht aan Twitter Spambots?

In principe kunnen spambots weinig kwaad, tenzij je natuurlijk op de links in hun profiel klikt en hier virussen achter blijken te zitten. Dus, herhaling: nooit ergens op klikken in hun profiel! Wat verder nadelig kan zijn, is dat de Twitter Spambot jouw tweets liket en retweet. Er verschijnt dan een kleine versie van hun profielfoto onder jouw tweet en deze kan nog al eens schunnig zijn:

Zo ziet een typische Twitter Spambot eruit

Eigenlijk wil je dit gewoon niet op je profiel hebben. Het tast je geloofwaardigheid aan omdat iedereen wel doorheeft dat dit profiel niet jouw tweets liket omdat ze zoveel interesse hebben in je berichten, maar eerder omdat ze zichtbaarheid voor hun eigen profiel willen creëren. Daarnaast wordt jouw naam geassocieerd met dit soort vunzige plaatjes, dat wil je gewoon niet. Daarom zijn ze slecht voor je Twitterreputatie.

Twitter spambots herkennen

Er zijn een aantal kenmerken die Twitter Spambots met zich meedragen en waaraan ze makkelijk te herkennen zijn. Twitter spambots hebben vaak één of een combinatie van de volgende kenmerken:

 • Pornografische profielfoto en/of Tweets
 • Een scheve balans wanneer het op volgers/volgend aankomt
 • “Ongelofelijke” aanbiedingen: “OMG check this amazing offer out, today only…”
 • Zeer weinig tweets (0-10 berichten)
 • Spelfouten of tweets die nergens op slaan (als in: een combinatie van woorden die geen zin vormt)
 • Vrouwelijke profielfoto met een mannelijke naam (of andersom)
 • Vunzige profielbeschrijving
 • De standaard ei-profielfoto
 • Het woord “bot” in de accountnaam
 • Héééél veel berichten die precies op hetzelfde moment geplaatst zijn

Twitter spambots verwijderen

Om je Twitter volger-lijst op te schonen, kun je het beste gewoon even je Volger-lijst bekijken en met behulp van de kenmerken checken of er misschien een spambot tussen je volgers zit. Wanneer je eenmaal de ‘grote schoonmaak’ hebt gedaan, is het alleen nog maar een kwestie van bijhouden. Bij elke nieuwe volger even checken of het wel een ‘echt’ persoon is achter het Twitter account, en anders gauw verwijderen.

Om spambots te verwijderen, ga je als volgt te werk:

 1. Bezoek het profiel van de potentiële spambot en bepaal of het een spambot is of niet
 2. Naast de ‘volg’knop zit een tandwieltje. Als je daarop klikt, komt het volgende dropdownmenu tevoorschijn:
  Om Twitter Spambots te verwijderen klik je op het tandwieltje naast de 'volgknop'.
 3. Klik eerst op “Rapporteren“. Het volgende keuzemenu komt dan tevoorschijn:
  Om de Twitter Spambot te verwijderen klik je eerst op "Rapporteren" en kies vervolgens voor "Het account plaatst spam"
 4. Kies de optie “Het account plaatst spam” en klik vervolgens op “Volgende
 5. Je krijgt nu het volgende scherm te zien:
  Twitter Spambots blokkeren | klik op blokkeren | BentheBemelman.com
  Om ervoor te zorgen dat de Twitter spambots jouw updates niet meer liken en retweeten (wat je wil omdat je anders nooit van die ‘interessante’ foto’s op je profiel af komt), klik je nog op “Blokkeren“. Je gaat dan terug naar het Spambotprofiel en ziet daar de volgende melding
  De Twitter Spambot is nu geblokkeerd
 6. Klaar!

Simpel toch? En je zult voorlopig geen rare likes en retweets meer krijgen. Nu is het wel een kwestie van bijhouden natuurlijk: elke nieuwe volger even checken of het in orde is.

Veel succes, en als je nog vragen hebt, stel deze dan gerust in de comments ?.

Liefs,
Benthe

GET SOCIAL! Volg mij nu op Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin‘ | Pinterest | YouTube

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *