Gezond blijven met een fulltime kantoorbaan


Eerlijk is eerlijk: ik ben geen fitgirl en ik heb ook echt niet de ambitie om er een te worden. Ik zou wel van mijn vetrollen afwillen, maar ik hou te veel van bier, wijn, chips en chocola en ik weet zeker dat ik diep ongelukkig zou worden als ik dat allemaal op zou geven. Wat me wel zorgen baart, is dat er tegenwoordig zo veel onderzoeken gepubliceerd worden over hoe ongezond een kantoorbaan eigenlijk is. “Zitten is het nieuwe roken”, wordt er ook wel gezegd. Jakkes! Daarom heb ik wat onderzoek gedaan en heb ik wat tips voor je verzameld voor een gezonder leven met een fulltime baan. Lees je mee?

Gezond blijven met een fulltime kantoorbaan: 5 tips

De volgende tips zullen jou helpen om gezond te blijven tijdens je fulltime kantoorbaan en toch nog iets van beweging te krijgen. Zelf hou ik mijn mate van beweging bij op mijn Apple Watch. Deze registreert netjes hoeveel stappen ik al heb gezet en of ik niet te lang achter elkaar op mijn stoel zit. Bij mij heeft dit zeker geholpen: ik ben me meer bewust van mijn beweging én het stimuleert me ook nog eens om meer te bewegen.

1. Neem de trap in plaats van de lift

Traplopen is gezond. Met traplopen verbrand je ongeveer 10 kcal per minuut (bron). Nice, mooi meegenomen! Ook handig: je hoeft er niet je sportkleding voor aan te trekken en kunt het makkelijk integreren met je dagelijkse bezigheden. Het kost misschien een paar minuutjes meer dan het nemen van de lift, maar je raakt er dus wel wat calorietjes mee kwijt. Handy!

2. Drink veel water

Deze tip is tweeledig. We weten inmiddels allemaal dat water drinken goed voor je is, en daarom moeten we het vooral veel doen. Maar: naarmate je meer water drinkt, ga je ook vanzelf meer bewegen: om je flesje of glas te vullen bijvoorbeeld, of omdat je vaker naar de wc moet. Twee vliegen in één klap!

3. Zit niet te lang

Te lang achter elkaar zitten is niet gezond. Je merkt het ook aan je lichaam: je zitvlak wordt pijnlijk en je rug gaat tegenstribbelen. Daarom is het goed om elk uur in ieder geval één minuut even iets anders te doen. Loop een rondje door je kantoor om bijvoorbeeld iets aan een collega te gaan vragen of gewoon gezellig te kletsen bij de watertap. Het handige van mijn Apple Watch (geen sluikreclame haha), is dat ik elk uur een seintje krijg van: “hé, ga ff wandelen”. Zo voorkom ik dat ik die lichaamspijntjes krijg. Verder probeer ik ook regelmatig even te stretchen.

4. Let op je houding

Hoe zit je in je bureaustoel? Onderuit gezakt of heb je een rechte en actieve houding? Let er eens op. Volgens de fysiotherapeut die ooit bij mijn oude werk langskwam om per persoon de bureaustoelen en bureaus op een goede hoogte te zetten, is het belangrijk dat alles ongeveer een hoek van 90 graden heeft. Dus: de hoek van je rug naar je benen moet 90 graden zijn, de hoek bij je knieën ook en de hoek bij je ellebogen op je bureau. Is dit bij jou het geval? Lastig te zien natuurlijk, maar je kunt een collega vragen om hier even naar te kijken. Probeer dan om je bureau en bureaustoel zo af te stemmen zodat je die 90 graden houding hebt.

5. Loop zo veel mogelijk

Probeer het lopen in je dagelijkse bezigheden te verwerken. Zet je auto/fiets dus iets verder weg van kantoor, neem eens de benenwagen in plaats van de bus of ga gewoon lopend naar je werk! Lopen is niet alleen goed voor je gezondheid, je zult ook merken dat je – terwijl je loopt – ineens allerlei briljante ideeën krijgt. Hét idee voor een nieuwe blogpost, een nieuwe promotieactie of het perfecte idee om de ruzie tussen je twee collega’s te sussen. Loop, en alle goeds komt jouw kant op.

Wat doe jij om gezond te blijven met een kantoorbaan? Ik ben heel benieuwd!

GET SOCIAL! Volg mij nu op Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin‘ | Pinterest | YouTube

Share:

18 Reacties

 1. 19 april 2017 / 07:00

  Heel herkenbaar en dan werk ik nog wel bij een tijdschrift over o.a. gezondheid. Ik probeer in de pauze altijd te gaan wandelen. Ik heb een tijdje afwisselend op mijn bureaustoel en zo’n fitnessbal gezeten, dat geeft ook al een actiever gevoel. Zelf een gezonde lunch meenemen, werkt ook goed. Al hou ik het meestal maar twee dagen vol. Eerst fietste ik het stukje van het station naar mijn werk, maar tegenwoordig wandel ik het wat vaker, zodat ik langer actief ben.

  • 22 april 2017 / 13:02

   Ooh wandelen tijdens de pauze is ook fijn inderdaad! En zo’n fitnessbal ben ik ook nog wel heel benieuwd naar.

 2. 19 april 2017 / 08:31

  Heel erg herkenbaar! Ook ik zit (voor mijn thuiswerk) vrijwel de hele dag. Sinds een jaar loop ik elke dag 20 minuten en dat geeft me echt een oppepper. Alleen al de buitenlucht is dan even zo fijn om van te genieten!

  • 22 april 2017 / 13:03

   Ooh heerlijk, even naar buiten! Dat is inderdaad heel goed ?

 3. 19 april 2017 / 11:06

  Goed punt, ik merk dat ik ook te veel zit op mijn werk… Zo’n reminder dat je elk uur iets gaat doen (uiteindelijk is dat ook maar 8 keer een stukje lopen…) lijkt me ook erg handig! Ik zit nu gedetacheerd voor een opdracht en daar zit ik vlakbij de stad/dorp zodat het leuk is om een stukje te gaan wandelen. Dus dat probeer ik elke dag te doen, sowieso vanwege de beweging maar ook om een frisse neus te halen!

  • 22 april 2017 / 13:04

   Nou, mijn Apple Watch waarschuwt me ook als ik thuis ben 😛 dus wanneer ik onderuitgezakt op de bank aan het hangen ben. Oooh wat fijn dat je vlakbij de stad zit! Heerlijk 🙂

 4. 19 april 2017 / 16:54

  Ik draag dagelijks een stappenteller en ik schrik er altijd van hoe weinig ik beweeg op mijn werkdagen. Ik probeer nog zoveel mogelijk te lopen, maar ik zit nou eenmaal vooral achter een computer. Goede tips wel, ik doe altijd mijn best om op deze dingen te letten, maar soms is dat echt moeilijk…

  • 22 april 2017 / 13:08

   Dat klopt ook hoor! Helemaal op dagen dat je veel vergaderingen hebt of gewoon heel druk bent, dan schiet het wandelen er even bij in. Balance is key, denk ik ?. Wel al goed dat je een stappenteller draagt!

 5. 20 april 2017 / 09:32

  Ik heb een baan waarbij ik heel veel loop. Verder sport ik veel en drink graag een biertje. Genieten moet je echt wel doen!

  • 22 april 2017 / 13:09

   Dat is ook zo. Ik hou ook van een biertje, een wijntje, chipjes en lekker eten :P. En niet van sporten. Dus dat is mijn pijnpunt. Maar door genoeg te bewegen overdag, hoop ik dat ik het ook zo red :P. Fijn dat lopen bij je baan hoort!

 6. 20 april 2017 / 14:39

  Dit zijn wel erg goed tips! Zelf moet ik vooral nog wat werken aan puntje 4 😉

  • 22 april 2017 / 13:10

   Dankjewel ?! Ooh ja, ik las even terug wat puntje 4 ook alweer is en ik voel alweer dat ik echt als een zoutzak zit 😛 haha. Reminder om weer rechtop te gaan zitten ?

 7. 20 april 2017 / 21:57

  Ik doe echt bijna niets van dit, terwijl ik webredacteur ben bij een gids over zorg en gezondheid ? Haha. Ik zou echt meer moeten lopen en drinken, maar het komt er soms gewoon niet van. En te vaak vergeet ik het. Ohja, ik neem wel de trap, maar aangezien ik op de tweede verdieping werk houdt ’t niet over helaas..

  • 22 april 2017 / 13:10

   Haha, oeps! Ja, het moet echt even in je systeem komen inderdaad. Goed toch, dat je de trap neemt ?? Dat zijn alweer wat stappen erbij!

 8. 20 april 2017 / 22:52

  Ook voor mij ontzettend herkenbaar. Ik heb nu een plakbriefje met ‘houding!’ op mijn monitor geplakt, zodat ik er elke keer aan denk om rechtop te blijven zitten. Anders zak je zo gauw weer weg!

  • 22 april 2017 / 13:12

   Oooh wat slim! Dat is ook een goede tip inderdaad.

 9. 22 april 2017 / 20:34

  Ahhh wat herkenbaar. Ik vind het ook een drama. Ben sinds kort ook thuis Yoga aan het doen om toch een beetje soepel te blijven.

  • 23 april 2017 / 12:06

   Ooh dat is ook heel goed en belangrijk inderdaad! Ik ben ook echt niet lenig dus zou ook meer aan yoga moeten doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *