Zo creëer je een mooie Instagram feed

Met een mooie en consistente Instagram feed kun je een verpletterende indruk achterlaten. Potentiële volgers kijken vaak niet naar individuele foto’s, maar naar je hele feed. Daarom is het belangrijk (maar ook vooral mooi!) om je foto’s mooi bij elkaar te laten passen. In dit artikel geef ik je tips om een mooie en consistente Instagram feed te creëren.


Een aantal weken geleden was ik ook op zoek naar een nieuw thema voor mijn Instagram feed, met de nodige frustraties:


Ik heb toen een aantal stappen ondernomen om een nieuwe look aan mijn foto’s te geven. Die stappen hebben voor mij goed gewerkt en deel ik graag met jullie.

➡️ Bekijk ook mijn video: Een perfecte Instagram feed in 4 stappen

5 stappen voor een mooie Instagram feed

De volgende stappen heb ik ondernomen toen ik van Instagram thema wilde wisselen:

Stap 1: Doe inspiratie op

Kijk naar andere Instagram accounts voor inspiratie. Welke Instagrammers hebben volgens jou een mooi thema? Dit zijn bijvoorbeeld accounts die mij inspireren:

Accounts die je mooi vindt, sla je even op voor later gebruik.

Stap 2: Analyseer accounts met een mooie Instagram feed

Vervolgens ga je die accounts analyseren. Wat spreekt je zo aan an die foto’s? Zijn het de objecten op de foto, het kleurgebruik, de lichtinvallen? Kijk met name naar de volgende punten en schrijf – per account – op een blaadje op wat je ziet:

 1. Licht: Hebben de foto’s veel lichtinval of zijn ze redelijk donker? Zit er veel wit in de foto’s of zijn de foto’s zelf en de objecten erop ook wat donkerder?
 2. Kleuren: Hoe kleurrijk zijn de foto’s? En welke kleuren worden veel gebrukt? Is het voornamelijk wit met één duidelijke kleur, of zijn het verschillende kleuren gecombineerd? Zijn de kleuren fel of eerder pastel? Zijn de foto’s warm (neigend naar geel/oranje) of wat koeler (blauwig)? Schrijf alles op wat je mooi vindt.
 3. Objecten: Wat voor foto’s zie je op de feed? Zijn het veel flatlays? En zo ja, wat voor spulletjes worden veel gebruikt? Staan er mensen op de foto’s? Op wat voor soort manier, close-ups of van wat verder af? Zijn het landschappen, gebouwen, stranden, luchten? Als er een duidelijke lijn te zien is, schrijf je deze op. Als er verschillende soorten foto’s in de feed te zien zijn, probeer dan categorieën op te schrijven (bijvoorbeeld: flatlays met bloemen en notitieboekjes en outfitfoto’s van wat verder af).

Je bent al goed op weg!

Stap 3: Keuzes maken!

Kijk goed naar wat je hebt opgeschreven bij stap 2 en markeer de elementen die jou het meeste aanspreken. Wat past het best bij jou en je foto’s? Wat wil je uitstralen? Dit is het moment waarop je keuzes gaat maken. Het is belangrijk dat je in ieder geval voor minstens 15 foto’s deze keuzes van effecten toepast, want alleen dan kan je duidelijk zien hoe je Instagram feed eruit gaat zien.

Stap 4: Maak/verzamel foto’s

Whoop, dat gaat de goede kant op! Tijd om wat foto’s te maken en/of om oude foto’s te verzamelen om vervolgens in de stijl van jouw beoogde Instagram feed te bewerken. Scroll nog eens door je oude foto’s en kijk of je ergens nog foto’s hebt die perfect zouden passen bij je nieuwe stijl. Scheelt weer foto’s maken!

Stap 5: Bewerk de foto’s in dezelfde stijl

Er zijn verschillende apps waarmee je foto’s kunt bewerken. Zelf heb ik veel gewerkt met VSCO cam en Afterlight. Bij het bewerken van je foto’s zou ik me richten op de volgende effecten:

 • Exposure: dit maakt je foto lichter of donkerder
 • Saturation: hiermee kun je kleuren er meer uit laten springen of de foto juist minder kleurrijk maken
 • Contrast: maak het verschil tussen donkere stukken en lichte stukken in je foto groter (en harder) of juist kleiner
 • Temperature: haal de oranje/gele gloed van je foto of maak hem juist warmer
 • Sharpness: hiermee kun je de foto scherper maken of juist minder scherp.

Wanneer je je foto’s bewerkt en graag in dezelfde stijl wilt houden voor je consistente Instagram feed, is het belangrijk dat je de foto’s altijd op dezelfde manier bewerkt. Dus: niet de ene keer je saturation heel hoog en de andere keer heel laag, maar altijd ongeveer op dezelfde stand. En: volhouden! Niet gaan twijfelen over je keuzes want je kunt het echte effect pas zien wanneer je ongeveer 15 foto’s op deze manier hebt geüpload.

Nog een tipje: kom je er niet helemaal uit met de effecten? Op YouTube staan verschillende how-to’s voor bepaalde Instagram thema’s. Zoek maar op “Instagram theme white” als je houdt van een heldere Instagram feed met veel wit. Zo kun je bijvoorbeeld ook zoeken op “Instagram colourful theme”. Zo moet het lukken, toch?

En, ben jij geïnspireerd voor een mooie Instagram feed? Of heb je er al een? Als jij tevreden bent met je feed, laat dan een linkje achter in de reacties. Ik ben heel benieuwd! Veel succes!

GET SOCIAL! Volg mij nu op Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin‘ | Pinterest | YouTube

Share:

30 Reacties

 1. 8 mei 2017 / 07:46

  Wat een goede tips! Foto’s analyseren van andere accounts die je mooi vindt, is inderdaad een goed idee. Ik heb altijd een beetje een haat-liefdeverhouding met mijn feed 😉 Maar ik probeer het de laatste tijd wat meer los te laten.

  • 8 mei 2017 / 19:19

   Dankjewel ?! Dat herken ik heel erg, ik ben echt zo’n twijfelkont en dan vraag ik me af of die foto wel echt goed in mijn feed past. Loslaten is inderdaad ook een goed idee ?!

 2. 8 mei 2017 / 08:35

  Leuke tips! Ik vind het altijd lastig om echt foto’s te gaan maken voor mijn insta. Ik heb nog altijd in mijn hoofd dat insta net zoiets is als Facebook en je dus updates dient te plaatsen die daadwerkelijk je leven vertegenwoordigen. I know, ik loop hopeloos achter 😉 Wel ben ik blij met mijn feed! Ik houd van kleurrijk, niet te overbelicht en dus een mix van vanalles wat er gaande is. Om te editen gebruik ik A Color Story, daarin kan je zelf ook editing steps opslaan als filter, dus niet vaak meer nadenken en het effect op mijn foto’s is altijd goed! Mijn feed ken je al wel! https://www.instagram.com/aylovelife/

  • 8 mei 2017 / 19:20

   Dankjewel ?! Ja, ik vind dat soms ook lastig. Je wil toch regelmatig iets plaatsen en dat is lastig als je van jezelf vindt dat je foto ook nog in een bepaalde stijl moet zijn ?. Maar als je er tevreden mee bent dan is het natuurlijk goed! Oja, van A Color Story heb ik ook veel gehoord!

 3. 8 mei 2017 / 09:13

  Wat een handige tips, dit artikel sla ik op. Wanneer ik straks wat meer tijd heb wil ik ook mijn feed/thema veranderen. Instagram is een hele hobby op zich, haha! Ik ga jouw tips zeker gebruiken 🙂 Liefs, Sija

  • 8 mei 2017 / 19:21

   Dankjewel, leuk om te horen ?! Klopt helemaal, er gaat best wel wat tijd in zitten. Om je foto’s te maken, en dan ook nog om foto’s van anderen te bekijken en te reageren enzo ?. Tof, ik ben benieuwd naar het resultaat!

 4. 8 mei 2017 / 10:18

  Leuk om te lezen hoe jij jezelf hebt verbeterd op Instagram. ik ben altijd jaloers op al die perfecte accounts. Daar heb ik toch nog te weinig geduld voor…

  • 8 mei 2017 / 19:22

   Klopt, er gaat ook echt wel wat tijd en energie in zitten ?. En er zijn inderdaad zo veel perfecte accounts dat je denkt: aarggh volgens mij hebben die mensen gewoon een professionele fotograaf in dienst, haha.

 5. 8 mei 2017 / 12:50

  Ik ben zelf wel heel heel blij met mijn feed! Ik gebruik allemaal dezelfde grootte van foto’s, maar bewerk niet altijd hetzelfde. Al heb ik wel echt mijn eigen manier van bewerken ontwikkeld en dat zie je denk ook wel terug haha. Sommige feeds vind ik juist niet zo mooi als alles precies hetzelfde is altijd. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk! Is ook juist zo leuk aan Instagram dat ieder account zo lekker eigen is. 🙂

  • 8 mei 2017 / 19:23

   Jaa jouw feed is ook prachtig, met je reisfoto’s ?! Je foto’s hebben inderdaad een heel eigen stijl! Dat is ook eigenlijk het belangrijkst, dat mensen zichzelf zijn ?

 6. 8 mei 2017 / 13:06

  Ik heb het heel moeilijk met mijn insta haha. Ik heb een paar weken geleden voor een wit thema gekozen, maar ik vind het heel lastig om me daaraan te houden. Vooral omdat ik niet álles in het wit kan fotograferen. Dus af en toe gooi ik er een hele lichte foto (die er half tussen past) of een zwart-witte (zelfde), maar ik weet het niet zo goed… Ik moet er eigenlijk wat tijd voor vrij maken, maar tijd is iets wat ik eigenlijk niet heb 😀 Maar wat je zegt, ik moet misschien maar eens gaan Youtuben. Of langzaam de overgang naar iets anders maken, maar ja, dan is de vraag: wat dan wel. Ok, lastig dus 😀

  • 8 mei 2017 / 19:25

   Tegen dit dilemma liep ik ook precies aan, een paar weken geleden! Het lastigste is eigenlijk om de keuzes te maken en om dan vol te houden, daar gaat inderdaad even wat tijd in zitten. Je kunt ook gewoon in één keer die overstap maken, Blogchick doet dat bijvoorbeeld ook op Instagram ?. Anders zit je in een soort tussenfase waar je ook niet blij mee bent ?.

 7. 8 mei 2017 / 14:28

  Aaah, je komt nét te laat met dit artikel! Ik ben ook bezig om mijn instagram feed wat mooier te maken. Bij mij hielp het kiezen van een kleurenschema heel goed! En ik bewerk mijn foto’s allemaal met dezelfde filter.

  • 8 mei 2017 / 19:26

   Ooh nee, slechte timing ?! Ja, met hetzelfde filter op de foto straalt het al gauw een mooie eenheid uit ?. Ook leuk dat je voor een kleurenschema hebt gekozen!

 8. 8 mei 2017 / 15:41

  Leuke tips! In het begin postte ik maar wat op m’n Instagram… En dan keek ik amper naar of het een beetje een mooi plaatje/geheel was. Toen ben ik er een keer kritisch naar gaan kijken en heb ik heel veel verwijderd. Nu is het ook niet 100% in dezelfde stijl, maar als ik m’n overzicht bekijk, merk ik wel dat er samenhang is. Want het is me te veel werk om alles te perfectioneren 😉

  • 8 mei 2017 / 19:27

   Dankjewel ?! Ja, samenhang vind ik vaak ook beter dan dezelfde stijl. Anders gaat het echt veel op elkaar lijken. En klopt, dat is echt veel werk!

 9. 8 mei 2017 / 15:45

  Leuk om te lezen. Ik heb voor mijzelf een fijne stijl gevonden welke erg goed bij mij past! 🙂

  • 8 mei 2017 / 19:28

   Dankjewel ?! Wat fijn dat je een eigen stijl hebt gevonden, dat is het belangrijkst!

 10. 8 mei 2017 / 23:03

  Ik ben niet zo visueel ingesteld en mijn Instagram is ook absoluut geen matchend geheel. Best wel jammer bind ik dat soms, maar ik plaats gewoon wat ik leuk vind en wanneer ik zin heb. Dat is uiteindelijk belangrijker natuurlijk. Plus als ik terugkijk naar hele oude foto’s, heb ik toch wel een beetje verbetering doorgemaakt.

 11. 9 mei 2017 / 21:33

  Ik hoef geen perfecte feed. Ik ben ik en eigenlijk loopt alles lekker. Ook op insta. Fijn dat jij zulke handige tips deelt voor hen die er echt mee willen werken. 😉

 12. 10 mei 2017 / 20:38

  Super leuk dit artikel! I love INSTA<3
  Ik ben ook altijd bezig met mijn feed etcetera, dus deze tips zijn erg leuk om te lezen 🙂

 13. 14 mei 2017 / 11:55

  Hier kan ik zo perfectionistisch van worden! Fijne tips, ik hou van een mooie persoonlijke instagram feed

 14. 24 mei 2017 / 08:01

  Ik hou me eigenlijk niet zo bezig met een ‘perfecte’ instagram feed. Zolang ik maar foto’s post die mij gelukkig maken 🙂 Ik zou het bijvoorbeeld echt vervelend vinden mocht ik een foto niet kunnen posten omdat hij niet in mijn feed zou passen. Haha. Dat is voor mij niet nodig.

  • 25 mei 2017 / 15:24

   Oooh echt niet? Want ik vind je feed wel heel mooi?! Ja dat is soms zeker frustrerend, als een foto er niet tussen past.

 15. 27 mei 2017 / 01:13

  Ik kom via de blog van Miss Pixie op jouw blog terecht en vind dit artikel alvast heel erg interessant en ook goed geschreven.

  • 27 mei 2017 / 10:43

   Wat leuk om te horen ?! Dankjewel voor je reactie!

 16. 29 mei 2017 / 08:09

  Ik koos voor witte kaders om eenheid te brengen. ik zou namelijk nooit in 1 stijl foto’s willen nemen Witte kaders werken dus ook perfect.

  • 6 juni 2017 / 19:52

   Dat is inderdaad ook een slimme en mooie manier om het aan te pakken :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *