Jouw openbare LinkedIn profiel


Wat kunnen mensen waarmee je niet gelinkt bent op LinkedIn op jouw profiel zien en wat houd je verborgen? In dit artikel laat ik je zien hoe je jouw openbare LinkedIn profiel bekijkt en hoe je hem kunt aanpassen. Ook geef ik je aanbevelingen over wat je beter niet kunt verbergen. Lees gauw verder voor tips!

Jouw openbare LinkedIn profiel

LinkedIn heeft een redelijk uitgebreid aantal opties als het neerkomt op jouw privacy instellingen. Zo kun je heel specifiek aangeven welk onderdeel van jouw profiel wel of niet zichtbaar is voor mensen met wie je niet gelinkt bent. Ook kun je voor veel onderdelen aangeven of deze niet-connecties alleen de ‘headlines’ kunnen zien (bijvoorbeeld alleen de titel van de opleiding die je hebt gevolgd), of dat ze ook de ‘full details’ kunnen zien (jouw uitleg van wat je tijdens die opleiding hebt geleerd). In dit artikel laat ik je zien waar je jouw LinkedIn privacy instellingen kunt vinden en hoe je ze kunt aanpassen.

Hier pas je jouw openbare LinkedIn profiel aan

Je openbare LinkedIn profiel instellingen zijn eigenlijk heel makkelijk te vinden. Zo vind je ze:

 1. Open LinkedIn.com als je dat nog niet gedaan had
 2. Ga naar de rechterbovenhoek waar jouw profielfoto in het klein te zien is. Er komt nu een dropdown menu tevoorschijn.
 3. Klik op “Instellingen en privacy”
 4. Je ziet nu een scherm met 3 tabjes. Klik op de middelste “Privacy”
 5. Je krijgt nu een lijst met privacy opties. Klik op de bovenste: “Uw openbare profiel bewerken”

Je ziet nu jouw LinkedIn profiel, met aan de rechterkant een heleboel opties met betrekking tot jouw publieke LinkedIn profiel.

De belangrijkste opties voor jouw openbare LinkedIn profiel

1. Mijn openbare profiel zichtbaar maken voor iedereen

Ten eerste kun je aangeven of jouw profiel überhaupt zichtbaar moet zijn voor mensen met wie je niet geconnect bent. Het is aan te raden om je profiel wel zichtbaar te hebben. Op deze manier is je LinkedIn profiel namelijk ook zichtbaar in zoekmachines. Maak je profiel hier dus zichtbaar voor iedereen. Dit betekent automatisch dat je basisgegevens (naam en omgeving) zichtbaar zijn voor iedereen. Dit kun je niet aanpassen – maar dit is ook wel handig voor iedereen om te weten natuurlijk.

2. Je foto

Je kunt aangeven of mensen met wie je niet gelinkt bent, je profielfoto kunnen zien. Natuurlijk kun je dit zelf beslissen – als je dit geen fijn idee vindt, zou ik hem zeker verbergen! Maar het kan handig zijn voor niet-connecties om je profielfoto te zien, bijvoorbeeld als je elkaar binnenkort gaat ontmoeten op een evenement. Als ik zelf naar een evenement ga, kijk ik altijd even op de gastenlijst. Mensen die me interessant lijken om te spreken, zoek ik altijd even op op LinkedIn zodat ik ze zal herkennen. Mijn aanbeveling zou daarom zijn om deze wel zichtbaar te maken. Ben je onzeker over je profielfoto? Lees dan eerst dit artikel over de do’s en dont’s voor een goede LinkedIn profielfoto.

3. De kopregel

De kopregel of headline is de regel die onder je naam op je LinkedIn profiel staat. Het is een kleine elevator pitch voor wat jij doet en kunt. Het is zeer aan te raden om deze openbaar te maken, omdat a) deze kopregel een heel duidelijk beeld kan geven van jouw expertise, b) omdat deze direct zichtbaar is in de zoekresultaten op LinkedIn en c) je hier je meest relevante keywords in kwijt kunt! Leestip: 5 tips voor een goede LinkedIn headline.

4. Functies & details

Je kunt voor zowel je huidige functie als voor je afgelopen functies aangeven of je deze wilt tonen, en of de details (de uitgebreidere beschrijving) getoond moeten worden. Zelf heb ik aangegeven dat ik voor mijn huidige functie wél de details wil laten zien, maar voor mijn oudere functies niet. De reden hiervoor is eigenlijk dat ik ten eerste mijn profiel overzichtelijk wil houden en daarbij denk ik dan: hoe korter hoe beter. Ten tweede zijn mijn oudere functies vooral bijbaantjes geweest, en zat ik in functies die ik niet noodzakelijk nog een keer zou willen. Die keywords zijn dus voor mij niet meer relevant, en daarom heb ik ervoor gekozen om de details van mijn oudere functies te verbergen.

5. Opleiding & details

Voor je opleidingen kun je ook ervoor kiezen om alleen de basisgegevens (dus de titel van de opleiding) weer te geven, of ook de beschrijving die jij eraan gegeven hebt. Ikzelf kies er nu voor om de details niet meer weer te geven, omdat ik vind dat de titel ervan eigenlijk genoeg zegt. Ik heb deze instelling wel pas op deze manier aangepast nadat ik was afgestudeerd en een tijdje met mijn eerste baan bezig was. Tijdens en vlak na mijn studie was dit natuurlijk de belangrijkste basis die ik had, nu denk ik dat mijn eerste baan veel meer zegt over mijn expertise.

6. Vaardigheden

Wanneer je je vaardigheden toevoegt aan je openbare profiel, worden alleen de namen van deze skills genoemd. Niet het aantal keer dat iemand deze skills onderschreven heeft. Als het goed is sluiten deze heel goed aan bij de rest van je profiel, en benadrukt dit onderdeel nog eens de expertises die jij bezit. In dat geval is het handig om deze zichtbaar te hebben, omdat dit ook nogmaals de juiste zoektermen benadrukt.

7. Groepen

Het onderdeel ‘groepen’ is vooral handig om te tonen wanneer je eigenlijk met je carrière een andere kant op zou willen. Dit is een mooi onderdeel waar je je echte interesses kunt tonen, mocht je vinden dat deze niet goed naar voren komen in de rest van je LinkedIn profiel. Bevestigen ze nogmaals wat je al in de rest van je profiel hebt geschreven, dan is dit natuurlijk ook prima, het kan dan zeker geen kwaad. Maar ik denk dat het vooral echt toegevoegde waarde heeft als je je kennis zou willen verbreden met een vervolgstap in je carrière.

Belangrijk! Jouw openbare LinkedIn profiel & SEO

Ik heb het al eerder aangestipt, maar ik benadruk het nog even in deze alinea. Jouw openbare LinkedIn profiel heeft directe invloed op wat er over jou zichtbaar is in zoekmachines! Denk dus goed na voordat je iets verbergt op je openbare LinkedIn profiel. Zitten er belangrijke zoektermen in dat onderdeel waarop je anders misschien niet meer zo goed vindbaar bent? Als dit het geval is en je wil dat bepaalde onderdeel per se verbergen, probeer dan om die belangrijke zoektermen ergens anders in je openbare LinkedIn profiel terug te laten komen.

Hoe actief ben jij op LinkedIn? Heb jij je profiel op openbaar staan, of hou je hem liever verborgen?

GET SOCIAL! Volg mij nu op Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin‘ | Pinterest | YouTube

Jouw openbare LinkedIn profiel

Share:

8 Reacties

 1. 13 maart 2017 / 08:10

  Wauw, wat een goede tips! Ik kan hier als werkzoekende zeker wat mee. Zelf heb ik volgens mij alles op openbaar staan en ik denk dat ik dat nog gewoon even zo houdt. Je laatste tip over SEO zet me ook aan het denken. Ik stond er eigenlijk nooit bij stil dat mensen ook met zoekwoorden op jouw LinkedIn-profiel terecht kunnen komen. Daar ga ik eens mee aan de slag.

  • 13 maart 2017 / 18:37

   Wat leuk om te lezen ?! En succes met de SEO-check van je profiel ?!

 2. 13 maart 2017 / 19:09

  Ik heb laatst idd aardig wat aandacht besteed aan alle aspecten die je in dit artikel noemde! Hoewel ik LinkedIn vaak naar de achtergrond verplaats, merk ik de laatste maanden hoe handig dit platform eigenlijk kan zijn (voor veel verschillende doeleinden).

  • 13 maart 2017 / 20:43

   Oooh, goed bezig! Ja, voor veel mensen is het een kanaal om minder actief te zijn. Maar op professioneel vlak is het zeker belangrijk!

 3. 14 maart 2017 / 17:46

  Wat een goed artikel, ik vind dat linkedIn erg fijn is voor je zakelijke netwerk.
  Liefs, Florentine

  • 14 maart 2017 / 21:43

   Dankjewel ?! Ja, dat vind ik inderdaad ook. Liefs!

 4. 20 maart 2017 / 10:55

  Oei, heb even gecheckt of hij nou wel voor iedereen openbaar was, maar gelukkig wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *