Een goede LinkedIn foto

LinkedIn foto
In mijn vorige baan als Online Communicatieadviseur bij een verzekeringsmaatschappij gaf ik regelmatig social media trainingen. Eén van die trainingen was de LinkedIn training, waarin ik aan m’n collega’s van over de hele wereld presenteerde hoe ze hun LinkedIn profiel kunnen optimaliseren. Deze tips deel ik natuurlijk graag met jullie! Eén van de belangrijkste elementen van je LinkedIn profiel is je LinkedIn foto. Dit laat in één oogopzicht zien wie je bent. Daarom is het belangrijk dat je hier aandacht aan besteed!

Jouw LinkedIn foto

In deze blog geef ik je een aantal tips voor een goede LinkedIn foto voor op jouw profiel. Ondanks dat iedereen weet dat het niet alleen om de looks gaat, geeft je profielfoto op LinkedIn wél een eerste indruk – en je kunt er maar beter voor zorgen dat dit een goede is. Daarom heb ik wat do’s en don’ts voor je op een rijtje gezet.

Do’s voor jouw LinkedIn profielfoto

 • Allereerst is het belangrijk dat je foto op LinkedIn van goede kwaliteit is – als je een totaal pixelige foto uploadt, staat dit erg slordig en kan je eigenlijk nog beter géén foto uploaden. Jullie denken vast: DUH! Maar ik dacht ik zet hem er toch nog maar even bij… You never know.
 • Zorg ervoor dat je herkenbaar op de foto staat. LinkedIn wordt vaak door mensen gebruikt om alvast vooronderzoek te doen naar de mensen die ze mogelijk gaan ontmoeten, bijvoorbeeld op een conferentie, een beurs of bij een sollicitatiegesprek. Misschien heeft iemand voor een dergelijke mogelijke meeting jouw profiel bekeken en gedacht: “Die moet ik hebben!” Dan is het wel handig als diegene je ook daadwerkelijk herkent als de dag van de meeting eenmaal is aangebroken. Update je foto dus ook regelmatig, mocht dit nodig zijn. Bijvoorbeeld bij een rigoureus ander kapsel.
 • 60% van je profielfoto moet ongeveer uit je gezicht bestaan. LinkedIn foto’s zijn klein, dus wanneer je een full-body foto uploadt, kunnen bezoekers van jouw profiel je gezicht slecht zien en zullen ze je dus ook minder goed herkennen.
 • Zorg dat je op je LinkedIn foto een outfit draagt die matcht bij jouw baanambitie. Wil je in de financiële sector werken, zorg dan voor rustige, nette kleding. Wil je echter voor de klas staan, dan zal een pak je misschien te corporate en afstandelijk over doen komen. Gebruik hierbij je gezonde verstand en kijk eventueel op LinkedIn profielen van andere mensen met een soortgelijke functie en stem je kledingkeuze daar op af.
 • De achtergrond van je profielfoto moet niet voor al te veel afleiding zorgen. Voordat je een foto maakt of laat maken, is het dus handig om even achterom te kijken: hoe ziet het er uit? Liggen er vieze onderbroeken op de grond (haha) of is er daar veel aan de hand? Draai je dan een paar keer om en loop nog eens een rondje, op zoek naar een wat rustigere setting. De foto moet gaan om jou!
 • Glimlach vriendelijk: je wilt overkomen als iemand waar mensen een aangenaam gesprek mee kunnen voeren. Zorg dat je je op je gemak voelt bij de fotograaf, dit helpt vaak met ontspannen en om oprechter over te komen.

Don’ts voor jouw LinkedIn foto

 • Het is absoluut uit den boze om een uitgaansfoto als profielfoto in te stellen op LinkedIn – hoe belangrijk het ook voor jou is om je toekomstige collega’s te laten zien dat je een goede borrelaar bent: daar komen ze als het goed is vanzelf wel achter!
 • Vakantiefoto’s zijn ook niet echt toegestaan wat mij betreft – je pikt ze er zo uit want vakanties zijn nou eenmaal niet de situaties waarop je er op je professioneelst uit ziet. Of ga je altijd in pak naar Ibiza ??
 • Te lichte/te donkere foto of even worse… gefilterde foto’s! Ja oké we begrijpen het: je bent creatief en zit gaat op Instagram, maar moet dat zo obvious zijn – is dat relevant voor waar je werkt of wil werken? Ik zou het vooral bij #nofilter houden.
 • Overduidelijke selfies: ik wil hiermee niet zeggen dat je geen foto moet uploaden die je zelf hebt gemaakt – zelfgemaakte foto’s kunnen best prima zijn voor op LinkedIn. Het moet alleen niet overduidelijk zijn dat je de foto zelf hebt gemaakt. De spiegelselfie is een absolute no-go en hetzelfde geldt voor selfies waar je nog een stukje selfiestick ziet.
 • Een foto waar je iemand anders uit hebt geknipt. Blijkbaar vind je jezelf er hartstikke leuk opstaan en ook nog redelijk representatief, maar kom op… doe een beetje meer moeite en zorg ervoor dat je een foto hebt waar niet een halve arm (of nog erger, een arm om jouw schouders die nergens vandaan lijkt te komen) op staat.

Heb je nog andere tips? Of zie je wel eens iets langskomen waarvan je denkt: “Dat kan echt niet?!” Laat het me weten – en anders veel succes met het maken van je eigen LinkedIn foto.

GET SOCIAL! Volg mij nu op Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin‘ | Pinterest | YouTube

Jouw LinkedIn profielfoto

Share:

4 Reacties

 1. 11 januari 2017 / 22:59

  Wat een handige tips. Ik zie zo vaak vakantiefoto’s op LinkedIn, echt heel bijzonder. Ik zag laatst ook een stel dat samen een profiel had aangemaakt en dan ook samen op de foto was gegaan. In mijn ogen ook een echte no go.

  • benthebemelman@gmail.com
   12 januari 2017 / 08:00

   Hahaha waattt ?! Dat is wel echt heel fout!

  • benthebemelman@gmail.com
   13 januari 2017 / 22:11

   Leuk om te horen, dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *