Mindfulness op het werk


Je werk: een groot gedeelte van je tijd ben je ermee bezig. Daarom is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je je werk efficiënt en zonder al te veel stress kunt doen. Door met mindfulness bezig te zijn op het werk, kun je je beter concentreren en daardoor efficiënter werken. Daarnaast schijnt mindfulness op het werk ook stressgevoelens te kunnen verminderen. Reden genoeg om hier actiever mee aan de slag te gaan! In dit artikel heb ik 7 tips voor je verzameld om meer mindful te zijn op het werk, om helemaal zen aan je werk te beginnen en nog belangrijker: om ook weer zen thuis te komen.

Leestip: de beginselen van mindfulness

Mindfulness op het werk – 7 tips

De volgende 7 tips kun je gebruiken om meer mindful te zijn op het werk.

1: Laat je niet meeslepen

Je komt op het werk en het eerste wat je doet is je laptop aanknallen en meteen, whop, die mailbox induiken. Zoveel onbeantwoorde mails, aaargh! Voor je het weet is het alweer lunchpauze en weet je eigenlijk niet zo goed wat je de hele ochtend nu gedaan hebt. Geen fijn gevoel! Mijn eerste tip voor mindfulness op het werk is dus: laat je niet meeslepen! Begin de ochtend rustig en bewust. Bedenk dat je deze dag mindful gaat werken en bedenk goed – voordat je je inbox opent – wat je vandaag gedaan wilt krijgen. Als je dat helder hebt, is het Hey Ho, let’s go time!

2: Focus!

Probeer je tijdens de dag te focussen. Wanneer je merkt dat je afleidende gedachten hebt, probeer ze dan terug te halen naar de activiteit die je aan het doen bent. Ga ook niet multitasken! Het is veel efficiënter om je taken achter elkaar uit te voeren (met veel focus) dan allemaal tegelijk. Maak dus iets af voordat je aan iets nieuws begint. En wanneer je tijdens het werk afgeleid raakt, probeer dan telkens je concentratie weer terug te brengen naar je huidige taak.

3: Maak tijd voor mindfulness oefeningen

Mindfulness kun je oefenen. Loop dus eens ‘bewust’ naar de wc en let daarbij heel goed op je zintuigen. Hoe voelt het aan wanneer je een stap zet? Wat zie je om je heen? Of neem even afstand van je scherm en staar een minuutlang in het niks. Let daarbij op je ademhaling. Door bijvoorbeeld gedurende een minuut (ja echt, langer hoeft het niet te zijn!) te focussen op je ademhaling of op de manier waarop je loopt, kun je dit soort concentratie ook makkelijker toepassen tijdens je werk. Er zijn ontelbare apps die je bij deze oefeningen kunnen helpen. Zelf vind ik de VGZ mindfulness app heel fijn!

4: Houd in een agenda bij hoe lang je met welke taak bezig bent

We kennen het gevoel allemaal: aan het eind van de dag naar huis gaan met de vraag: “Wat heb ik nou gedaan vandaag?” Door de taken die je uitvoert bij te houden in een agenda, kun je heel makkelijk terugzien wat je wanneer gedaan hebt. En heb je dus gewoon bewijs! Daarnaast is het ook een handige hulp om te zien hoe lang je met bepaalde taken bezig bent. Kun je de volgende keer bij een soortgelijke taak beter inschatten hoe lang je ervoor nodig zult hebben.

5: Herinner jezelf er af en toe aan om mindful te zijn

Plak een post-it op je computerscherm of zet af en toe een reminder in je agenda die je eraan herinnert om te denken om mindfulness. Ondanks dat je bij stap 1 ’s ochtends al besloten hebt om mindful te zijn, kan het gebeuren dat je gedurende de dag weer meegesleept wordt door de drukte en stress. Goed om jezelf er dus af en toe aan te herinneren om de focus terug te brengen.

6. Schakel afleidingen uit

Whatsappmeldingen op je privételefoon, Facebookmeldingen op je computerscherm en e-mail pop-ups: zet ze uit! Dit zijn afleidingen die ervoor zorgen dat je uit je concentratie gehaald wordt en dus minder efficiënt werkt. Ik las ooit een onderzoek dat was uitgevoerd bij Microsoft waaruit bleek dat het gemiddeld 15 minuten duurde voor medewerkers weer terug waren bij hun oorspronkelijke taak na het zien van een e-mail popup (bron). Schokkend! Probeer dus zoveel mogelijk meldingen uit te zetten.

7: Reflecteer op de dag

Aan het einde van een dag vind ik het fijn om terug te kijken naar de dag. Wat ging goed en wat kon beter? Alle leuke dingen schrijf ik op in mijn bullet journal om een mooi overzicht te krijgen van alle dingen waar ik blij van word.

Zo, dat waren mijn tips! Ben jij al bezig met mindfulness? En pas jij dit ook toe op het werk? Ik ben benieuwd!

GET SOCIAL! Volg mij nu op Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin‘ | Pinterest | YouTube

 

Share:

6 Reacties

 1. 18 mei 2017 / 13:29

  Mindfulness is een aandachtspuntje voor mij. Ik vind dat ik er mee mee bezig moet zijn, maar ik ben het niet. Vooral niet op werk. Tijd om daar iets aan te veranderen dus! Vooral punt zes is een puntje van aandacht voor mij. Ik ben gedurende de dag al met zoveel dingen tegelijk bezig, daar komt dan ook nog eens die telefoon bij. 15 minuten is best veel…zal eens bijhouden hoe lang dat bij mij duurt voordat ik weer terug ga naar mijn werk.

  • 20 mei 2017 / 12:32

   Same here ?, vandaar dat ik af en toe research doe in de hoop dat ik het dan zelf ook ga toepassen, haha. Ja, multitasken is echt killing! Ik merk het zelf ook wel eens, dat ik aan het eind van de dag nog even al mijn browsertabbladen open en denk: oja, hier was ik vanochtend ooit mee begonnen.

 2. 20 mei 2017 / 21:28

  Bedankt voor de tips. Nummer 4 ga ik eens uitproberen. Ik vraag mij ook af wat ik nu de hele dag heb gedaan.
  Owja, ik moet ook nog steeds die uitzending bekijken waar jij in voor komt. Misschien morgen ;).

  • 21 mei 2017 / 22:55

   Leuk om te horen ?! Voor mij werkt het inderdaad goed op die manier. Hihi, het is maar 10 seconden hoor dus je mist eigenlijk niks ?.

 3. 21 mei 2017 / 20:43

  Handige tips! Bij mijn vorige baan hadden we een speciale ‘relax kamer’. In deze kamer was het stil en keek je vanuit het raam uit over de stad. Er stond een bank met een kussen en zelfs een bed. Zo fijn! Hier heb ik destijds regelmatig gebruik van gemaakt om even tot rust te komen. Zouden meer bedrijven moeten doen.

  • 21 mei 2017 / 22:48

   Leuk om te horen, dankjewel ?. Wat goed dat ze daar een relaxruimte hadden! Het is heel belangrijk om even afstand te nemen van je bureau en computerscherm. Ik ben het helemaal met je eens dat elk bedrijf dat zou moeten hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *