Nooit meer afgeleid door je telefoon

Je werkt het snelst en het efficiëntst als je zoveel mogelijk afleidingen blokkeert. Toch is er één grote bron van afleiding in onze levens waarvan we maar lastig afscheid kunnen nemen: onze smartphone. In dit artikel geef ik je tips om minder afgeleid te raken door je telefoon.

Nooit meer afgeleid door je smartphone

Nooit meer afgeleid door je telefoon

Ben je net lekker aan het werk, heb je na uren soggen of woggen eindelijk je ‘flow’ gevonden, licht je telefoon op… Er komen 30 whatsappjes binnen door een groepsapp waarin je vrienden druk aan het discussiëren zijn wat ze die ene vriend toch cadeau moeten doen. Je denkt nog: “moet dit onder werktijd?” en pakt met enige tegenzin je telefoon op. Nu ben je toch al afgeleid, kun je net zo goed even meedenken over dat cadeau.

Je bent misschien elke keer maar maximaal 5 minuutjes bezig met je telefoon, daardoor lijkt het niet zo’n ramp. Maar hoe lang duurt het voor je weer in je ‘flow’ zit? Mijn persoonlijke ervaring is dat dit lang kan duren, te lang wat mij betreft. Daarnaast zijn mijn flow-momenten nogal zeldzaam, dus die koester ik graag. Daarom heb ik een aantal dingen aan mijn smartphone veranderd waardoor ik er minder door afgeleid raak. Deze tips deel ik graag met jullie ?.

Stap 1: Bepaal van welke apps wil je constant op de hoogte zijn

Vraag jezelf af welke notificaties je echt niet kunt missen. Jaha – we gaan notificaties uitknallen, bam! Ga dus bij jezelf na hoe belangrijk al die notificaties zijn die jij dagelijks krijgt. Welke berichten zou je niet pas een half uur later willen zien? Bij mij zijn dit eigenlijk voornamelijk inkomende telefoontjes. Die kunnen nog wel eens dringend zijn. Whatsappjes eigenlijk al bijna niet meer – en groepsapps al helemaal niet. Facebook maakt mij ook niet zoveel uit, Instagram bekijk ik wanneer het mij uitkomt. Maak dus een lijstje met apps die nu in je opkomen waar jij geen enkele melding van wil missen. Voor deze apps gaan we een uitzondering maken.

Stap 2: Pas je notificatieinstellingen aan

Geluid & trillingen

Staat het geluid van je telefoon aan en ‘pingt’ hij bij elke notificatie? Of heb je hem op stil staan? In dat laatste geval, staat hij dan wel op trillen of geeft hij dan echt geen kick? Ik heb bij mezelf gemerkt dat trilgeluiden minstens zoveel afleiden als ‘echte’ geluiden. Daarom heb ik mijn telefoon standaard op geluid uit staan en mogen notificaties ook niet trillen. De enige uitzondering waar de trilfunctie wel voor aanstaat, is wanneer ik gebeld word. En dit bevalt me erg goed!

Meldingen

Wanneer je het geluid en de trilfunctie van notificaties hebt uitgezet, gaan we een stapje verder: naar de meldingen. Ook al trilt of pingt je telefoon niet meer: een oplichtend scherm is net zo afleidend. Zet meldingen die je telefoon doen oplichten dus ook uit.

Badges

Next step: badges. Het kan soms zijn dat je toch even je smartphone nodig hebt. Bijvoorbeeld om een appje te beantwoorden of een mailtje te sturen. Je zet je telefoon aan om je doel te volbrengen, maar dan: overal staan rode badges! 13 ongelezen berichten hier, 5 likes daar en 6 nieuwe vriendverzoeken op weer een andere app. Afleiding! Ook de badges heb ik uitgezet van de apps die ik niet noodzakelijk acht. Zo word je niet afgeleid terwijl je dat ene kleine dingetje probeert te doen, en heb je af en toe een leuke verrassing wanneer je – in je vrije tijd – toch die ene app opent. Heerlijk rustig!

Stap 3: Leg je telefoon uit het zicht

Ga je aan het werk en wil je je echt even fijn focussen? Leg je telefoon dan uit het zicht. Voor mij geldt: ook al licht mijn telefoon nu niet meer op door alle binnenkomende berichtjes, als hij op de tafel ligt ben ik toch benieuwd of er nog iets is binnengekomen (I know, addict much). Daarom leg ik hem vaak uit mijn zicht, bijvoorbeeld in mijn tas of achter mijn beeldscherm. Out of sight, out of mind!

Niet genoeg?

Zijn de maatregelen zoals in dit artikel besproken nog niet genoeg? Kun je nog steeds niet van je telefoon afblijven? Er zijn tegenwoordig ook andere oplossingen, zoals kluisjes die je voor een bepaalde tijd op slot zet. En die je met geen mogelijkheid open krijgt. Voor degenen die wanhopig verslaafd zijn ?. Maar ik ben er van overtuigd dat het jullie met de tips in dit artikel gewoon gaat lukken. Op naar veel en fijne flows ??!

GET SOCIAL! Volg mij nu op Facebook | Twitter | Bloglovin‘ | Instagram | Pinterest

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Share:

20 Reacties

 1. 12 juni 2017 / 07:27

  Ik zet mijn telefoon vaak op niet storen tegenwoordig. Dan trilt hij niet. Ik vind het wel lekker rustig. Valkuil is dat ik alsnog te vaak op mijn telefoon kijk om te checken of er iets binnen is gekomen. Ook bekijk ik vaak automatisch de tijd op mijn telefoon als ik bezig ben op de computer, terwijl de computer ook een klok heeft.

  • 20 juni 2017 / 22:56

   Heerlijk, vind ik ook fijn! Oooh ja, dat automatische gedrag op de computer en de telefoon herken ik ook. Als ik 5 seconden mijn concentratie kwijt ben, heb ik voor ik het weet “Facebook” in mijn browser ingetypt. Zo slecht! Soms installeer ik dan zo’n blocker die ervoor zorgt dat die pagina gewoon niet opent.

 2. 12 juni 2017 / 14:13

  Mijn telefoon op stil zetten is het beste voor mij! Alleen als ik iets bekangrijks verwacht zet ik hem op trillen, maar voor de rest staat hij altijd lekker op stil. Uit het zicht leggen helpt inderdaad ook! 🙂

  • 20 juni 2017 / 22:46

   Oh ja, dat is slim! Yess, fijn om te horen dat dit voor jou precies hetzelfde werkt :)!

 3. 12 juni 2017 / 16:53

  Voor mij helpt het als ik m’n telefoon achterlaat op een plek in huis waar ik ‘m niet meer vind, haha! Natuurlijk kom ik er later die dag weer achter, maar dan ben ik als het goed is al een dag productief bezig geweest 🙂

  • 20 juni 2017 / 22:54

   Haha, briljant idee! Slim om het zo op te lossen ?

 4. 12 juni 2017 / 17:53

  Groot gelijk heb je! Het kan zo afleidend zijn om steeds meldingen of pinggeluiden te krijgen. Ik heb de ‘mazzel’ dat ik op werk geen wifi heb en geen internetabonnement heb. Eerst was het enorm wennen om alleen in de pauze even mijn telefoon te checken, maar nu geeft het me zoveel rust. Ik ben daardoor productiever dan ik ooit met het thuiswerken ben geweest 🙂

  • 20 juni 2017 / 22:48

   Wat fijn dat dat zo goed voor jou werkt! Kan me zo erg voorstellen dat het je meer rust geeft als je geen internet hebt.

 5. 12 juni 2017 / 22:27

  Wat een mega handige tips, de mijne ligt nu in de oplader op mijn bed dus ik kan er niet bij! ideaal dus haha

  • 20 juni 2017 / 22:52

   Haha dat is ook een goede! Dankjewel voor je reactie ?

 6. 13 juni 2017 / 15:33

  Exact dit! Op het werk geeft mijn telefoon geen kik, maar ik heb wel een klein notificatielampje dat oplicht wanneer ik een nieuwe melding heb. Dat leidt me nog steeds af… Ik denk dat ik mijn internet maar eens af ga zetten tijdens de werkuren! Dan zijn het alleen sms’jes die me kunnen ‘storen’, en dat is meestal toch alleen m’n vriend of m’n moeder ofzo. 🙂 Goede tips!

  • 20 juni 2017 / 22:48

   Dat is ook een goed idee, internet uit! ? Dankjewel voor je reactie!

 7. 15 juni 2017 / 09:38

  Ik zet groepsgesprekken steevast op stil, omdat ik er echt gek van word…

 8. 20 juni 2017 / 07:24

  Ik ben een ware addict en heb hem nu op t werk in mijn tas. Als ik vrij ben kijk ik en dan vraag ik me altijd af wat ik dan gemist heb. Meestal vrij weinig haha.

  • 20 juni 2017 / 22:50

   Hihi, herkenbaar! En slim om hem in je tas te laten ?. Haha en ik herken het dat je zo’n dag weinig mist, iedereen is toch aan het werk. Ben je helemaal blij dat je ein-de-lijk je socials kunt checken, heb je geen enkel berichtje, haha.

 9. 22 juni 2017 / 00:49

  Ik heb mijn telefoon ook bijna altijd op stille stand en heb alleen de notificaties van whatsapp & fb messenger aan staan. Werkt meestal erg goed! (Hoewel ik stiekem nog steeds vaak m’n instagram appje aanklik zonder dat ik er een goede reden voor heb haha! )

 10. 27 juni 2017 / 22:30

  Ik heb mijn telefoon bijna dagelijks op stil staan, zeker als ik aan het werk ben. In het weekend staat het geluid wel aan en verder altijd op trillen. Moet zeggen dat ik er niet zo snel afgeleid van raak, ben heel goed in staat om er niet naar te kijken 😀

 11. 1 juli 2017 / 06:20

  Goede post! Ik werk nu als au pair en heb vaak gedurende de dag niet eens veel tijd om op mijn telefoon te zitten. Voor je het weet hangt er dan een aapje aan je arm die je telefoon uit je hand wil grijpen want alles is interessant. Maar als ik dan op mijn telefoon zit, dan ben je me ook wel even voor een tijdje kwijt haha.
  Wat verder helpt: op stil zetten, veel apps verwijderen dus dan krijg je geen meldingen (fb en dergelijke kun je ook gewoon browsen) en je telefoon in je tas doen of uit het zicht leggen.

 12. 10 juli 2017 / 18:24

  Klinkt misschien gek, maar juist de Apple Watch heeft er voor mij voor gezorgd dat ik minder met mijn telefoon bezig ben. Ik was eerst huiverig dat het horloge me continu zou afleiden omdat je er ook je berichtjes op binnen ziet komen. Maar het tegendeel is juist waar, het zorgt voor mij voor veel meer rust. Nu stop ik mijn telefoon namelijk gerust in mijn tas. Berichtjes zie ik in een flits op de watch, en de meeste berichten kan ik prima later op antwoorden. Voorheen pakte ik dan mijn telefoon, en na het lezen van het bericht zat ik ‘ineens’ op facebook en instagram te kijken. Uit automatisme. Dat doe ik nu nog nauwelijks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *