De grote social media lenteschoonmaak


YES! Het is volop lente en waarschijnlijk heb je je huis al helemaal geMarie Kondo’d als gevolg van je lentekriebels. Heerlijk gevoel, vind je niet? Wat nou als ik zei dat je ditzelfde gevoel nog even kunt vasthouden door ook je sociale media onder handen te nemen… Ready? Zet de lenteplaylist aan en let’s go!

De grote social media lenteschoonmaak

Je social media kanalen gaan voor langere tijd mee: vaak maak je per medium maar één account aan waar je de rest van je leven (of de rest van de levensduur van dat medium) mee doet. Tijdens je leven verandert er natuurlijk van alles: de mensen met wie je omgaat, je interesses, jouw ‘levensmissie’. Genoeg reden om te kijken of je accounts nog wel up to date zijn dus. In de volgende hoofdstukjes vind je per kanaal de stappen die je kunt nemen om je accounts op te frissen.

Twitter

 1. Je Twitter bio. Eén van de meest belangrijke onderdelen van jouw Twitter profiel is je bio. Klopt deze nog steeds? Omschrijft hij waar jij in het leven (of op Twitter) voor staat? En ook belangrijk: is hij aantrekkelijk om te lezen? Als je op al deze vragen “nee” antwoordt, is het tijd om weer from scratch te beginnen. Maak een mindmap van elementen die volgens jou terug moeten komen in jouw bio. Zorg er daarna voor dat je dit in één of twee korte zinnen opschrijft en… vergeet de emoticons niet ?. Tevreden? Publiceren maar!
 2. Je volgers. Waarom zou je een schoonmaakbeurt geven aan je volgers op Twitter? Nou, er kunnen zomaar accounts tussen zitten die jouw reputatie op Twitter kunnen beschadigen. Ik heb het hier natuurlijk over Twitter spambots: vaak met vunzige foto’s die jouw tweets kunnen liken of retweeten, waardoor onder jouw tweets ook vunzige foto’s komen te staan. Not cool! Lees hier alles over spambots en wat je kunt doen om er vanaf te komen.
 3. Je profielfoto. Ben je nog herkenbaar op je profielfoto of heb je in de tussentijd een veel leukere foto beschikbaar die perfect als Twitter profielfoto kan functioneren? You know what to do…
 4. Accounts die je volgt. Wanneer je door je timeline scrollt, krijg je van iedereen die je volgt nog energie? Of zijn er mensen die je misschien totaal niet meer interessant vindt, of mensen die alleen nog maar onzin posten? Zoek naar die ontvolg-knop! Des te minder bullshit er op je timeline verschijnt, des te sneller kun jij door je timeline scrollen en zo heb je meer tijd om die artikelen te lezen die je wél echt interessant vindt. Lekker efficiënt!
 5. Je eigen Tweets. Scroll eens terug op je eigen Twitter profiel. En dan niet naar vorige week, maar echt way back. Stel dat er een potentiële werkgever of klant jouw profiel bezoekt en ditzelfde doet, geven deze tweets dan nog een goed beeld van wie je bent? Of heb jij – net als ik – een periode gehad waarin je steevast naar Twitter greep wanneer je een biertje te veel op had ☺️? Verwijderen die hap! Als je ze te grappig vindt om helemaal weg te halen, kun je altijd nog een screenshots maken van de te grappige tweets. En een andere optie is natuurlijk om je profiel op privé te zetten.

Facebook

 1. Je profielfoto. Ook hier geldt: ben je nog herkenbaar, of is er misschien een veel betere foto die je kunt uploaden?
 2. Je persoonlijke info. Zijn je woonplaats, je werk en je opleidingen nog steeds up-to-date? Even goed checken en waar nodig aanpassen.
 3. Je vrienden. Soms stuurt iemand je een uitnodiging waarvan je denkt: wie is dat ook alweer? Ergens kom je er dan wel achter dat je diegene vorige week op een feestje 3 minuten lang hebt gesproken, en dat is dan ook prima om diegene te accepteren op dat moment. Maar wil je echt dat diegene jaren later nog steeds jouw Facebook updates kan zien? Of is diegene zelf misschien iemand die heel actief is, maar waar je dus eigenlijk helemaal niet op zit te wachten? Je kunt die persoon dan ontvolgen, maar als je er toch al niks mee hebt, is ontvrienden misschien een betere optie. Ik heb laatst ook deze exercitie gedaan, ruimt heerlijk op!
 4. Pagina’s die je liket. Onze timelines worden natuurlijk niet alleen bepaald door de mensen waarmee we bevriend zijn, maar ook door de likes die we uitdelen aan pagina’s. Ga door je eigen likes heen en bedenk je of het nog steeds relevant is dat die pagina’s tussen je likes staan.
 5. Groepen waar je lid van bent. Groepen kunnen ook ‘outdated‘ raken. Als dit het geval is, kun je simpelweg die groepen verlaten.
 6. Jouw eigen timeline. Ook op Facebook is het handig om even door je eigen profiel heen te scrollen en te zien wat er nou allemaal op staat. Ten eerste is dit best leuk om te doen, omdat er eigenlijk een boel geschiedenis in je profiel staat! Oude foto’s en berichten van vrienden, supergrappig om dat weer te zien. Staat er iets bij waarvan je niet wil dat iemand het nog ziet? In Facebook kun je dit bericht dan alleen zichtbaar maken voor jezelf. Zo hoef je dus niks te verwijderen en blijft je profiel ‘intact’, maar kan niemand anders deze updates meer bekijken.

LinkedIn

 1. Je profielfoto. We weten inmiddels waarom. Leestip: Do’s en don’ts voor een geschikte LinkedIn foto.
 2. Jouw persoonlijke LinkedIn URL. Hoe ziet jouw LinkedIn URL eruit, met alleen je naam of ook met rare letters en cijfers? Je kunt je LinkedIn URL personaliseren. Hoe dat moet, lees je hier. 
 3. Jouw LinkedIn headline. Is deze nog up-to-date? Vat hij nog steeds samen waar jij voor staat en waar je mensen mee kunt helpen? De LinkedIn headline is een ontzettend belangrijk onderdeel van je LinkedIn profiel, en daarom is het des te belangrijker dat hij nog steeds klopt! Leestip: 5 tips voor een goede LinkedIn headline.
 4. Ervaring. Is je CV op je LinkedIn profiel up to date? Staat je meest recente baanswitch erop of moet die nog even worden toegevoegd? Ook belangrijk: denk even goed na of alles wat er op je profiel staat, relevant is. Naarmate je meer werkervaring opdoet, worden je eerdere banen minder relevant. Dingen als “zomerbaantje in de bloembollenschuur” heb ik dus van mijn CV afgehaald, omdat de werkervaring die ik opdeed tijdens mijn studie veel relevanter en daardoor belangrijker was. Een te lang CV is ook niet goed, dus check of er dingen die er wellicht niet meer zo erg toe doen.
 5. VaardighedenStel, je bent 3x onderschreven omdat je goed in Nederlands bent. Tenzij je Nederlands docent of schrijfster bent of wil worden, weet ik niet of dit nu zo relevant is om op je profiel te laten staan. Een te groot aantal aan vaardigheden op je profiel leidt af en zorgt voor minder focus op je profiel. Kijk hier dus even goed naar en haal vaardigheden weg die je minder relevant vindt.
 6. Interesses. Zijn de pagina’s die je volgt nog steeds belangrijk voor je? Als voorbeeld: tijdens mijn afstuderen was ik veel bezig met duurzaamheid en daarom ben ik veel pagina’s over dat onderwerp gaan volgen. Inmiddels heb ik besloten dat ik niet per se verder wil in duurzaamheid voor mijn carrière, en ben ik de meeste pagina’s daarover weer gaan ontvolgen. Ook bepaalde bedrijven die ik eerst heel interessant vond en nu niet meer, ben ik gaan ontvolgen. Zo blijft je LinkedIn profiel overzichtelijk.

Zo, dat zit erop! Een schoon huis en cleane profielen met weinig ruis op je timelines. Heerlijk! Wij zijn klaar voor de zomer ?☀️!

GET SOCIAL! Volg mij nu op Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin‘ | Pinterest | YouTube

Social media lenteschoonmaak

Share:

15 Reacties

 1. 10 april 2017 / 15:13

  Ha, nee, geen grote schoonmaak gehouden nog in huis ;). Maar ik moet toegeven.. Aangezien we pas een half jaar geleden zijn verhuist is dat ook nog niet echt nodig!

 2. 10 april 2017 / 16:32

  Ik hou 2 keer per jaar een grote schoonmaak. Ik en namelijk iemand die echt van opgeruimd en geordend houdt. Fijne tips hoe je dit kan aanpakken, ik ga ze volgende keer eens volgens deze lijst proberen 😉

  • 10 april 2017 / 20:28

   Oooh wat goed zeg! Leuk om te horen, hopelijk heb je er iets aan ?!

 3. 10 april 2017 / 18:33

  Een sociaal media schoonmaak, daar moet ik ook eens mee gaan beginnen :-).

  • 10 april 2017 / 20:28

   Hoeft niet natuurlijk, maaarr ik heb het een paar weken geleden gedaan en vond het heel fijn ?!

 4. 10 april 2017 / 19:54

  Ik ben volop bezig met opruimen en schoonmaken. Al wéken.. Alleen niet met social media. Weet jij hier (nu je het onderwerp toch aansnijd) antwoord op? Ik kan mijn eigen profiel foto op Twitter helemaal niet zien, terwijl ik hem wel heb toegevoegd. Is dat normaal??

  • 10 april 2017 / 20:35

   Oooh goed bezig zeg! Ik heb je even opgezocht op Twitter en ik kan je profielfoto ook niet zien. Ik zie alleen een wit vlak, dus ik denk dat daar iets fout is gegaan. Ik zou het nog een keer proberen, misschien kun je je profielfoto in verschillende afbeeldingsformats opslaan en het zo een paar keer proberen? Succes!

   • 14 april 2017 / 21:58

    Ik heb het al tig x geprobeerd. Geen idee hoe het zit met formaten? Ik zal er eens naar kijken. Dank je wel. 😉

 5. 11 april 2017 / 07:50

  Wat goed om hier eens aandacht aan te besteden. Je brengt me op een idee, want zo’n schoonmaak op mijn social media kan ik ook wel gebruiken. Mijn Instagram- en Twitter-bio kunnen wel even een oppepper gebruiken:)

 6. 12 april 2017 / 12:31

  Heb meteen even mijn Twitter profiel aangepast, heerlijk! Nu alleen nog even een schoonmaakbeurt door mijn volgers en mensen die ik volg, maar dat doen we wel een andere keer haha. Bedankt voor je tips. 😀

 7. 18 april 2017 / 10:52

  Wat een handig artikel! Dat zou ik ook eens moeten gaan doen…

  • 18 april 2017 / 21:54

   Hihi, ik ben benieuwd hoe het je afgegaan is ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *