Solliciteren? Check eerst je socials!

Op zoek naar een (nieuwe) baan of een stage? Zorg er dan in ieder geval voor dat je een goede indruk achter laat online. In dit artikel geef ik je tips waarmee je ervoor kunt zorgen dat je potentiële nieuwe manager of de recruiter alleen maar een positieve indruk van jou krijgt. Hoef jij alleen nog maar het sollicitatiegesprek te rocken ✨!

social media check voordat je gaat solliciteren

Zo laat je een goede indruk achter online

Of je nu een senior, junior of toekomstige stagiair bent: je social media zijn belangrijk. Wat is er over jou te lezen en welke foto’s kunnen je mogelijk toekomstige collega’s van je zien? In dit artikel doen we samen een rondje langs jouw sociale media om te kijken of je profielen goed afgeschermd zijn, en hoe we informatie die je júist wilt delen, beter vindbaar kunnen maken.

Stap 1: Google jezelf!

Typ je voor- en achternaam in op Google en kijk wat er te vinden valt. De eerste pagina is natuurlijk het belangrijkst want die valt het meest op. Als het goed is komen jouw sociale media nu naar voren. Google houdt namelijk van Twitter, LinkedIn, Facebook en YouTube en geeft aan deze kanalen dus vaak voorrang. Wellicht heb je een blog (of ooit een blog gehad) waarin je naam ook vaak genoemd wordt. Dan zit deze er waarschijnlijk ook tussen. Op de social mediakanalen komen we straks, maar kijk ook even naar zoekresultaten die niet uit je socials voort komen. Vind je het oké dat deze dingen vindbaar zijn? Of had je ooit een I-love-aapjes blog en is het tijd dat daar nu toch echt de stekker uitgaat? Probeer de invloed die je hierop hebt uit te oefenen. Verwijder blogs en profielen op websites die je niet meer gebruikt en die je online reputatie niet per se ten goede komen.

Stap 2: Update je LinkedIn profiel

LinkedIn is een professioneel netwerk en daarom zeer belangrijk wanneer je gaat solliciteren. Grote kans dat – wie je dan ook te spreken gaat krijgen tijdens je sollicitaties – wel even je LinkedIn profiel checkt voordat diegene je uitnodigt voor een gesprek. Zorg dan ook dat deze up-to-date is. Denk hierbij vooral aan de volgende elementen:

 • Je profielfoto. Lees ook even mijn do’s en don’ts voor je profielfoto
 • De link van je profiel. Deze kun je persoonlijk maken ➡️ leestip!
 • Je LinkedIn headline. Past deze wel bij de baan waar je naar op zoek bent? Lees hier ook mijn 5 tips voor een goede headline.
 • Ervaring. Zorg ervoor dat alle relevante ervaring op je profiel staat. Relevant ja, want het maakt een recruiter op zich niet zo veel meer uit dat jij op je 15e een zomer in de bollenschuur hebt doorgebracht ?. Kijk dus goed naar de banen die je hebt gevolgd en zorg ervoor dat deze zoveel mogelijk ‘ondersteuning bieden’ aan jouw sollicitatie. Solliciteer je bijvoorbeeld als online marketeer en heb je ooit bij de schoolkrant gewerkt? Kijk naar de overeenkomsten tussen deze twee banen. In dit geval is contentcreatie een overeenkomst, dus leg de focus dan daarop.

Stap 3: Check je privacy-instellingen op Facebook

Waar je van LinkedIn juist wil dat mensen je vinden en je profiel bekijken, wil je dat van Facebook niet per se. Het is een echt sociaal platform waarop waarschijnlijk talloze foto’s staan die er heel gezellig uitzien, maar misschien iets te persoonlijk zijn voor bij een sollicitatiegesprek. Zorg dus voor een ‘normale’ profielfoto (met andere woorden: geen dronken selfie of bikinifoto) en zet de rest van je profiel op privé. Check ook even je posts: met wie deel je die informatie allemaal? Zelf heb ik die instelling op “alleen voor vrienden” staan. Zorg dat je ook even helemaal terugscrollt naar toen je net begon met Facebook.

Stap 4: Je Twitteraccount

Hoe persoonlijk zijn je tweets? Als je hierop “heel persoonlijk” antwoordt, is het beter als je je Twitterprofiel ook op privé zet. Of in ieder geval terwijl je aan het solliciteren bent. Wanneer je vooral interessante artikelen plaatst of studie- en werkgerelateerd tweet, dan is het juist goed om je account openbaar te houden. Zorg wel voor een nette profielfoto en scroll voor de zekerheid even terug om te dubbelchecken of die dronken tweets van toen je eerstejaars was echt verdwenen zijn ?.

Alle accounts gecheckt? You’re good to go! Zet hem op met solliciteren, het is niet ’t leukste wat er is maar je gaat ECHT iets leuks vinden ??!!

GET SOCIAL! Volg mij nu op Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin‘ | Pinterest | YouTube

 

 

Share:

12 Reacties

 1. 22 mei 2017 / 07:00

  Goede tips! Mijn naam googlen heb ik voor mijn sollicitaties ook regelmatig gedaan. Facebook staat al op privé en mijn Twitter is niet te vinden via mijn voor- en achternaam. Inderdaad goed om daar bewust mee bezig te zijn!

  • 22 mei 2017 / 22:09

   Slim dat je jezelf gegoogled hebt en ook verstandig om jezelf ‘onvindbaar’ te maken in Twitter! Dankjewel voor je berichtje ?!

  • 22 mei 2017 / 22:08

   Echt hoor! Helemaal als je het nog nooit gedaan hebt, dan is het echt zo’n WTF-momentje. Wat er allemaal niet blijft hangen in Google… hihi. Dankjewel voor je berichtje ?!

 2. 22 mei 2017 / 09:03

  Wat een goede tips! Een goede eerste indruk vind ik erg belangrijk, maar die krijgen ze tegenwoordig als eerste via Social Media. Dankjewel Benthe 🙂 Liefs, Sija

  • 22 mei 2017 / 22:08

   Dankjewel voor je reactie, dat klopt helemaal! Liefs ?!

 3. 22 mei 2017 / 09:17

  Slim dat je hier een artikel over schrijft, ik denk dat er veel (jonge) mensen zijn die hier echt totaal niet over nadenken. Ik heb ook ingesteld staan dat je mij niet zomaar kan taggen in een foto op Facebook zonder dat ik hier toestemming voor moet geven. (Maar ik weet eigenlijk niet of dat altijd goed gaat, bedenk ik me nu…Hmmm)

  • 22 mei 2017 / 22:07

   Dat is inderdaad ook een heule goeie, dat toestemming geven om te taggen. Je kunt het als het goed is slim zien door bij je foto’s naar “Foto’s met jou” te kijken. Daar zie je alle foto’s waarin je getagd bent ?.

 4. 22 mei 2017 / 12:40

  Ik heb mijn Facebook goed afgesloten, en daar vind je de meeste persoonlijke dingen. De rest is aardig toegankelijk, maar daar staat gelukkig ook niets geks op! Maar inderdaad, veel mensen zijn hier niet zo actief mee bezig als ze solliciteren!

  • 22 mei 2017 / 22:05

   Goed gedaan! En klopt inderdaad, not so smart ?.

 5. 31 mei 2017 / 17:49

  Bij mij is veel van wat ik doe openbaar (blog, Twitter, Instagram), maar ik let er inderdaad wel op dat iedereen dat kan zien!

  • 6 juni 2017 / 19:54

   Slim dat je er toch op let! Openbare accounts zijn inderdaad niet per se schadelijk, als je je er maar bewust van bent en er ook naar handelt met je posts :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *