4 tips tegen boze gevoelens

Boze gevoelens / Boosheid tips

Een supertrage computer, luidruchtige buren en een collega die een nare streek uithaalt: de hele dag door worden we blootgesteld aan allerlei situaties die ons boos kunnen maken. En daar gaat veel energie in zitten. Voor dit artikel verzamelde ik vier tips om je boosheid tegen te gaan. Lees dus gauw verder.

Voordat je de rest van het artikel begint te lezen, is het handig om wat context te weten. We gaan ervan uit dat we de situatie zelf niet kunnen veranderen. Deze is zoals die is. Hoe wij ons erdoor voelen, en hoe wij vervolgens reageren, kunnen we wel beïnvloeden. Hoe? Dat lees je in het stuk hieronder.

Redenen om boos te zijn

We zijn allemaal weleens boos. De redenen waarom we boos zijn, verschillen. Naar aanleiding van een workshop die ik volgde op mijn werk, heb ik vier algemene redenen samengevat waardoor mensen boos kunnen worden. Per samengevatte reden geef ik vervolgens aan wat je tegen jezelf kunt zeggen om je woede in toom te houden en weer rustig te worden.

Boos zijn door ongeduld

Files, een vertraagde trein, de verkeerde kassarij gekozen bij de supermarkt… het liefst vliegen we op hoog tempo door het leven heen. We doen aan just-in-time management, en alles wat langer duurt dan verwacht, is irritant. Ik had het hier laatst nog met collega’s over, hoe vaak wij wel niet aan elkaar vragen of we elkaar “even snel” kunnen helpen, of “ff gauw” iets bespreken. We zijn retedruk, dus niks mag teveel tijd kosten. Als iets dan wel veel tijd kost, worden we ongeduldig en boos. We raken geïrriteerd. In de file zitten we gespannen achter het stuur en laten we niemand ritsen, en in de trein zitten we met gespannen billen en sprinten we eruit als de deuren opengaan, in de hoop dat we onze overstap nog halen.

De oplossing voor boze gevoelens door ongeduld

De oplossing voor boze gevoelens uit deze categorie is simpel. Je kunt de situatie niet veranderen, dus accepteer dit en zeg tegen jezeld (op lieve toon): “soms duurt het even”. Want dit is gewoon zo! Soms zit het even toevallig niet mee en kies je inderdaad die verkeerde rij bij de Albert Heijn waar een bejaarde in stuivers een bedrag van 38,80 probeert af te rekenen. Kan je daar iets aan veranderen? Nee. Dus accepteer het, en herhaal: soms duurt het even. Niets aan te doen, en je merkt dat je spieren zich beginnen te ontspannen en je een stuk relaxter bent en dus ook rustiger kunt reageren. Dus wanneer de bejaarde uiteindelijk klaar is met het afrekenen en zich veronschuldigt voor het oponthoud, zeg jij gewoon: geeft helemaal niks, fijne dag meneer. Voel je ‘m al?

Boos zijn door onrecht

Boze gevoelens door onrecht komen tevoorschijn wanneer de situatie anders loopt dan dat we verwachten. Een promotie die je tussen neus en lippen door al beloofd is, gaat ineens naar die nieuwe collega, of je fiets wordt voor de derde keer in een jaar gejat. Vet lullig, maar het gebeurt. We gaan door met leven, maar denken wel dat iets of iemand ‘het op ons gemunt heeft’, en de gedachte aan de hoeveelheid onrecht in de wereld maakt ons depri.

De oplossing voor boze gevoelens door onrecht

Eigenlijk moeten we minder voor lief  nemen dat dingen gaan zoals we ze verwachten te gaan. Dit is lastig, want we zijn nu eenmaal verwend met een veilige omgeving, alles is te koop en alle mogelijke kansen voor een opleiding en werk, dat als het een keer anders gaat, dit ons flink kan irriteren. Wat je op zo’n moment tegen jezelf kunt zeggen, is: “Soms duurt het even.” Wees je hierbij bewust dat je daarmee dus ook tegelijkertijd dankbaar bent voor de dingen die wél altijd gaan zoals we verwachten. Dat zijn er namelijk best veel, als je er over nadenkt. Maar soms dus niet. Als je je dan bedenkt dat je heus niet altijd ongerechtigheid meemaakt, zal het die ene keer ook minder zeer doen.

Boos zijn door frustratie

Naast dat we vaak verwachten dat dingen gaan zoals we denken dat ze zullen gaan, willen we ook graag dat het altijd makkelijk is. Met onze smartphones ligt alles binnen handbereik, en usability is zo’n groot concept dat alle instanties om ons heen eigenlijk constant alles aan het doen zijn om het ons makkelijk te maken. Supermarkten huren mensen in die de winkel zó inrichten dat onze route vanzelf lijkt te gaan, en ook apps en websites worden door user centric design specialisten onder handen genomen, alles om ons het leven zo makkelijk mogelijk te maken. Als resultaat hiervan hebben we een lage frustratiedrempel. Soms doen er zich echter dingen voor in ons leven die wat minder makkelijk zijn. Een simpel voorbeeld hiervan is een Ikeakastje met een gebruiksaanwijzing die een keer niet op dummyniveau is. Kun je je voorstellen hoe gefrustreerd je hiervan kunt raken, als het veel moeilijker blijkt dan verwacht?

De oplossing voor boze gevoelens door frustratie

De oplossing voor boze gevoelens doordat iets moeilijk is om tegen jezelf te zeggen: “Soms is het moeilijk.” Again, het impliceert dat veel dingen wel makkelijk gaan – want dat is toch ook zo? Daar mogen we best wel wat bewuster over nadenken. Dan worden we vanzelf dankbaar dat inderdaad veel dingen die we doen, weinig moeite kosten. En we accepteren ook meteen dat het soms iets moeilijker gaat. En hé, dat overleven we ook gewoon!

Boos zijn door haatgevoelens

De laatste soort boosheid die ik in dit artikel beschrijf, is boos zijn op een persoon, omdat deze persoon jou iets aangedaan heeft. Pissig zijn op onze exen omdat hij je op een nare manier heeft gedumpt, op je moeder omdat die je veel te streng heeft opgevoed, of op je zus omdat die je lievelingsjurk heeft gejat en kapot heeft gemaakt. Mensen doen vaak dingen uit eigenbelang en vergeten daarbij rekening te houden met de gevoelens van anderen. En dat kan heel kut zijn. Je kunt daar nog heel lang boos over blijven en bijvoorbeeld het moment van de confrontatie keer op keer weer beleven. Het kan nog altijd awkward blijven om de persoon waarop je boos bent ergens tegen te komen, misschien ontloop je die persoon het liefst. Of misschien ben je al jaren bezig met een wraakplan, die je ten uitvoering zal brengen als je die persoon tegenkomt. De haat zit diep en je wil het liefst de persoon in kwestie zijn of haar leven zuur maken.

De oplossing voor boze gevoelens door haat

Nouja, oplossing… misschien gaat de volgende zin niet je haatgevoelens wegnemen, maar in ieder geval kan het je wel helpen. Het is de zin: “Ik vergeef het je”. Dat klinkt natuurlijk supermoeilijk en in eerste instantie zul je kunnen denken “dat nooit!!”. Maar bedenk je dan goed: iemand vergeven doe je niet voor de ander. Dat doe je puur en alleen voor jezelf. En wanneer je iemand vergeeft, betekent dit ook echt niet dat je het niet meer erg vindt wat diegene je heeft geflikt. Het geeft jou alleen wel ruimte om voor jezelf te kiezen en jezelf voor die andere persoon te plaatsen. Je wil toch eigenlijk niet iemand die je zoveel nare dingen heeft aangedaan, meer aandacht geven dan jezelf? Vergeef die persoon. En die persoon hoeft dat heus niet te weten, want je doet het voor jezelf.

Wat maakt jou boos? En wat doe je eraan om je boze gevoelens in toom te houden?

GET SOCIAL! Volg mij nu op Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin‘ | Pinterest | YouTube

Share:

6 Reacties

 1. 18 december 2016 / 19:54

  Soms zijn boze gevoelens makkelijk te herleiden en dan zijn ze bij mij vaak ook om de stomste dingen: file, de “verkeerde” rij bij de kassa, fietsers met een star wars forcefield, voorkruipende mensen in een rij, etc, etc. Aan de andere kant kan het gebeuren dat er niks aan vooraf is gegaan, dat zijn de moeilijkste momenten. Geen idee waar het vandaan komt en dus ook geen idee wat ik er tegen kan doen. Gelukkig komt het nooit voor uit haat. Dat lijkt me heel erg.

  • benthebemelman@gmail.com
   18 december 2016 / 20:04

   Hmm, als het echt niet te herleiden valt, is dat inderdaad lastig! Vervelend dat je daar last van hebt. Maar inderdaad fijn dat je geen haatgevoelens hebt, dat lijkt me inderdaad ook niet prettig.

 2. 29 december 2016 / 16:45

  Wauw wat een mooie en uitgebreide omschrijvingen! Ik ben helemaal niet vaak boos (gelukkig), ik probeer altijd te relativeren: waarom ben ik boos en is het echt nodig? Dat helpt heel erg.

  • benthebemelman@gmail.com
   29 december 2016 / 17:44

   Dat is ook een goede tip, slim!!

 3. 10 januari 2017 / 21:13

  Goed geschreven! ik mag van mezelf maar heel kort boos zijn. Daarna weer aan blije dingen denken. Alles komt altijd wel weer goed

  • benthebemelman@gmail.com
   11 januari 2017 / 07:42

   Da’s ook een goeie 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *