Je vindt je baan niet meer leuk. En nu?


Je voelt je energieloos, ongeïnspireerd en kunt ’s ochtends met geen mogelijkheid opstaan. Oorzaak? Je vindt je baan niet meer leuk. Je herkent je in de meeste van deze tekenen dat het tijd is voor een nieuwe baan en begint je huidige werk redelijk zat te worden. En nu?

6 stappen om te nemen wanneer je je baan niet meer leuk vindt

In dit artikel vind je 6 stappen om te nemen wanneer je je baan niet meer leuk vindt. Hierbij is het belangrijk om vooral snel actie te ondernemen. Als het goed is, zit je namelijk al langere tijd te twijfelen over je huidige baan. Als je te lang ontevreden naar je werk gaat en ontevreden thuis komt, kan dit leiden tot een burnout. Neem dus actie, liever vandaag dan morgen!

Stap 1: Praat erover

Zoek een fijne gesprekspartner met wie je over je situatie kunt praten. het liefst heb je sowieso iemand uit je persoonlijke kringen met wie je kunt sparren over je toekomst, maar het is ook fijn om het met iemand op je werk te bespreken. Wellicht is er iemand op de afdeling Personeelszaken met wie je het goed kunt vinden. Wellicht biedt jouw bedrijf loopbaantrajecten aan, om je verder op weg te helpen in jouw carrière. Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat er een interessante interne vacature voor je is. Ook in dat geval zal je collega van Personeelszaken je hierbij kunnen helpen. Als laatste kun je van deze collega advies krijgen om de kwestie eventueel met je manager te bespreken. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je een dag in de week vrij kunt krijgen om je te focussen op vacatures en het schrijven van motivatiebrieven. Fijn voor jou, maar ook voor je manager. Als hij of zij weet dat je weg wil, kan er alvast gezocht worden naar vervanging. Met een beetje geluk kan je je vervanger zelf nog inwerken ook!

Stap 2: Analyseer de situatie

Hoe komt het dat je je baan niet meer leuk vindt? Zijn je taken niet uitdagend genoeg? Of halen je collega’s het bloed onder je nagels vandaan? In ieder geval is het belangrijk om erachter te komen wat jou minder is gaan aanspreken. Als je werk te simpel is, valt dit misschien binnen je huidige bedrijf op te lossen. Misschien kun je een stagiaire krijgen voor de simpelere taken en kun je zo zelf wat grotere projecten aanpakken. Schrijf duidelijk voor jezelf op wat je nog leuk vindt en waar je geen energie meer uit haalt. Dit zal je al wat antwoorden geven, bijvoorbeeld op of je probleem intern is op te lossen of dat het toch beter is als je heel ergens anders gaat werken.

Stap 3: Bekijk alvast vacatures

Zoek naar vacatures via LinkedIn, Google en vacaturesites. Tijdens deze zoektocht en terwijl je vacatures leest, kom je erachter waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Is het eenzelfde soort baan, maar in een totaal ander bedrijf? Of ga je voor een 360 graden carrièreswitch? Wederom maak je een overzicht van de dingen die je aanspreken. Zo krijg je een steeds duidelijker beeld van wat je nu eigenlijk wil gaan doen.

Stap 4: Visualiseer je werkdag

Weet je nog niet zo goed wat voor soort bedrijf het beste bij je zou passen? Dan gaat deze oefening je vast helpen. Pak je notitieboek en begin met schrijven, zonder hier al te veel bij na te denken. Je wordt wakker, en dan? Werk je vanuit huis? Spring je op de fiets of scheur je, al meezingend met de muziek, in je hippe leaseauto naar kantoor of naar een klant? Hoe ziet je kantoor eruit? Wat zie je als je binnenkomt? Hoe begin je je werkdag? Wie zijn je collega’s? Visualiseer jouw ideale werkdag bij elkaar en stop pas met schrijven tot de ideeën niet meer vanzelf komen. Lees het nu terug: wat heb je opgeschreven? Welk soort bedrijf past bij jouw visualisatie?

Stap 5: Update je CV en LinkedIn profiel

Als het goed is, heb je inmiddels een beetje een idee van het soort bedrijf en het soort baan waar je naar op zoek gaat. Met jouw wensen in je achterhoofd, maak je jouw CV en LinkedInprofiel up to date. Je hoeft hierbij niet per sé AL je ervaringen op te schrijven: kies wat het meest relevant is voor jouw droombaan. Helemaal als je op zoek gaat naar een creatieve baan, is het belangrijk dat je CV er tiptop uitziet. Wanneer je gaat op LinkedIn, besteed dan extra veel aandacht aan je profielfoto, je URL en je headline.

Stap 6: Solliciteer!

Heb je een vacature gevonden die bij jouw droomcarrière past? Waar wacht je dan nog op? Schrijf een mooie brief en solliciteer! Niet het leukste wat er is, dat klopt helemaal. Maar het belangrijkste is: geef niet op! Het gaat je sowieso lukken, en dat geeft dan ZO’N fijn gevoel! YES YOU CAN!

GET SOCIAL! Volg mij nu op Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin‘ | Pinterest | YouTube

Share:

11 Reacties

 1. 22 maart 2017 / 07:31

  Fijne tips! En die komen zeker binnenkort van pas, al moet ik zeggen dat ik m’n cv weer up to date aan het maken ben. Ik denk dat ik in een fase zit waarbij ik mijn baan niet meer uitdagend vind. Maar goed, eerst maar afstuderen en dan zoeken naar een andere uitdaging.

  • 22 maart 2017 / 07:59

   Goed dat je je cv alvast aan het updaten bent! Als je je baan niet meer uitdagend vindt, is het inderdaad slim om verder te kijken. Voor nu: veel succes met afstuderen!

 2. 22 maart 2017 / 09:40

  Goede tips! Ik vind erover praten met mensen altijd heel fijn, iemand anders geeft vaak net een ander inzicht dan wat ik in mijn hoofd allemaal al bedacht heb. Helaas heb ik nog nooit echt in een bedrijf gewerkt waar ik intern met mensen kon praten over wat er speelde, maar externe mensen (loopbaancoach bijvoorbeeld) kunnen gelukkig ook goed helpen.

  • 22 maart 2017 / 17:50

   Dat vind ik inderdaad ook! Het schept orde in de gedachtenchaos ;-). Ja, een loopbaancoach is hier perfect voor!

 3. 22 maart 2017 / 21:46

  Goede tips, het is echt heel lastig om de keuze te maken om te gaan solliciteren. Een nieuwe baan kan soms ook stiekem eng zijn.. Met jouw tips is het een goede overweging. Liefs, Josine

  • 23 maart 2017 / 17:29

   Dat is ook zo! Je laat een veilige plek achter en dat is inderdaad best eng. Maar soms wel nodig om verder te gaan ? veel succes!

  • 23 maart 2017 / 17:29

   Dankjewel ?! Ja, makkelijk is het inderdaad zeker niet!

 4. 23 maart 2017 / 13:04

  Goede tips. Ik vind alleen wel dat je voorzichtig moet zijn met wat je met collega’s deelt. Ikzelf ben dat wel met dit soort kwesties.

  • 23 maart 2017 / 17:30

   Dankjewel ?! Ja, dat is ook zo. Bij deze personen met wie ik ben gaan praten, wist ik zeker dat ik ze kon vertrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *