10 dingen die ik had willen weten voordat ik begon met werken

1. Je spendeert de meeste tijd dat je wakker bent met je collega’s.

Dit vond ik echt een schokkend gegeven. Ik heb het zelfs uitgerekend om te zien of het echt waar was, maar dat is het dus echt.

2. Even naar de stad om niet-supermarktachtige aankopen te doen?

Van tevoren plannen! Het lijken van die kleine dingetjes die je ‘vroeger’ spontaan deed, gewoon wanneer je je bedacht dat het nodig was of wanneer je een appje kreeg van je vriendin of je kon helpen met het uitzoeken van de perfecte galajurk. Nou, die tijd is voorbij! Je bent aangewezen op koopavonden en de weekenden. Gelukkig wordt er steeds meer aan koopzondag gedaan, anders was ik gedoemd.

3. Het is fijn om meer geld te hebben.

Je spaart lekker veel maar weet van je studententijd ook nog hoe je zo efficiënt mogelijk boodschappen kunt doen. Topcombi! En wil je een keer een duurdere aankoop doen, hoef je niet een heel spaarplan op te stellen?.

4. Je gaat je weekenden 30x meer waarderen.

Uitslapen doordeweeks zit er niet meer in, dus dat moet in het weekend gebeuren. En dat is dan ook echt heel fijn.

5. Het kost echt veel moeite om elke dag vroeg op te staan in het begin.

Zo’n burgerritme is net topsport! Je bent echt bewust bezig met hoe laat moet ik naar bed, hoe laat moet ik op, hoe laat gaat m’n trein etc. Na een tijdje zal je merken dat het beter gaat en dat je zelfs in het weekend op je burgertijd wakker wordt, maar in het begin was ik daar in ieder geval echt heel bewust mee bezig.

6. De spontaniteit gaat er een beetje vanaf.

Even naar de stad voor een terrasje of een feestje is lastig als de wekker de volgende dag weer rond 6 uur gaat. Alleen leuk als je met collega’s gaat stappen, zodat je samen gezellig brak bent. Maar in principe heb ik alleen nog maar stapavonden op vrijdag en zaterdag (als ze al plaatsvinden, ze zijn best zeldzaam geworden), waar voorheen ook nog op woensdag en donderdag gefeest werd.

7. Je weekenden zitten standaard propvol.

Alles moet in die twee vrije dagen gebeuren: bezoekjes aan je oma, shopping sprees, housewarmings, afspraakjes. Weekenden waarin je helemaal niks hebt, zijn schaars. Soms krijg je het benauwd van het feit dat je weekenden eigenlijk nog harder werken zijn dan die heerlijke klusjes op kantoor en dan verlang je weer naar maandag. Wij proberen per weekend altijd één dagdeel vrij te houden zodat we nog wat tijd voor onszelf (oja en het huishouden, kak) te hebben.

8. De wereld is niet ingericht om de levens van fulltime werkende mensen te faciliteren.

Een apotheek die alleen maar van 9 tot 5 open is en dicht in het weekend, wtf? Wat ik nog erger vind is dat mijn apotheek in Enschede gewoon elke avond tot 9 uur open was. “Vanaf hier wordt het alleen maar beter”, dacht ik. Nou, dus mooi niet. In Utrecht wordt daar niet aan gedaan. Achterlijk. (Ja, je proeft enige frustratie). En zo zijn er een hoop meer instanties met niet zulke flexibele openingstijden. Dit merken we helemaal nu we een huis hebben gekocht en dus van allerlei mensen afhankelijk zijn die niet in het weekend werken en ’s avonds ook niet. Dus, daar gaan onze vakantiedagen.

9. Katers zijn tien keer zo erg

Weet je nog, die tijd dat je na een uur of 3 slaap gewoon weer in de verenigingskamer/de collegebanken kon zitten en met een glas cola en een zak chips extra prima de dag door kwam? Nou, die tijd is voor mij voorbij. Ik had laatst na een feestje met collega’s als enige doel om even naar de kapper te gaan. De kapper zit hier 300 meter vandaan, dat moest lukken en daar wat stil in een stoel zitten, leek me geen probleem in een brakke toestand. Nou, mooi niet dus. Manmanman, echt niet normaal gewoon.
Afbeeldingsresultaat voor manmanman gif

10. Je sociale leven gaat er anders uitzien.

Bij mij ging mijn nieuwe baan gepaard met het verhuizen naar een andere stad. Dat heeft dus betekend dat ik veel mensen waar ik mee omging tijdens m’n studie, nu een stuk minder zie. Daarentegen heb ik wel veel leuke collega’s die nu meer deel uitmaken van m’n squad en spreek ik meer met andere mensen af die in (de buurt van) Utrecht wonen. Wel jammer dus, maar het hoort er denk ik een beetje bij… Wat wel leuk is, is als je die mensen dan weer ziet, dat het net lijkt of je terug gaat in de tijd en er verder niks veranderd is. Dan voel je je zo weer even student.

Wat vond jij de meest opvallende veranderingen toen je van fulltime student naar fulltime burger ging?

GET SOCIAL! Volg mij nu op Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin‘ | Pinterest | YouTube

Share:

7 Reacties

 1. 3 december 2016 / 11:49

  Het is echt zo: weekende worden heilig! En ja dat extra geld is ook niet verkeerd!

 2. 4 december 2016 / 16:22

  Dit is ergens ook een reden dat ik op zie tegen het werkende leven. Het is mijn laatste jaar studeren (thank god), maar het werken wil ik ook nog niet. Mijn plan is dus om eerst een jaar flink te sparen en om zoveel mogelijk te werken (maakt me niet zo heel veel uit waar, als ik maar makkelijk weer weg kan) en dan op reis te gaan voor onbepaalde tijd.

  • benthebemelman@gmail.com
   6 december 2016 / 08:32

   Oeh, nog even heeel hard genieten van je laatste jaar als student ?!! En je plan klinkt heerlijk, dat gaat je vast lukken. Heel veel succes!

 3. 12 januari 2017 / 00:15

  Herkenbaar, heel herkenbaar. Maar als ik het zo allemaal lees dan is het toch best heftig, achteraf gezien. Ik heb mijzelf gewoon laten meesleuren in het ritme. De grootste verandering was voor mij dat ik eindelijk iets kan doen wat ik echt leuk vond en m’n kennis kon gaan toepassen (klinkt toch best suf als ik het zo opschrijf).

  • benthebemelman@gmail.com
   12 januari 2017 / 08:01

   Ja, dat is natuurlijk wel heel fijn ?!

 4. 6 maart 2017 / 09:38

  Zo herkenbaar! Ik vind het vooral ook wel heel confronterend dat je je collega’s gewoon vaker ziet dan je ouders/partner/huisgenoten. Juist daarom vind ik het wel heel belangrijk altijd te proberen een goeie relatie met je collega’s op te bouwen en vooral te proberen het op kantoor (of waar je dan ook werkt) om het gezellig te maken/houden.

  • 6 maart 2017 / 18:19

   Klopt, dat is ZO ontzettend belangrijk! Je zit acht uur per dag met ze ‘opgescheept’, dus dan is het heel handig en superfijn als ze leuk en gezellig zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *