Een schuldgevoel in het weekend?


Herken je dit? Voor het eerst sinds maanden heb je een redelijk leeg weekend; alleen een afspraak op vrijdagavond en voor de rest hoef je niks. Je zit wat op de bank, kijkt wat tv, werkt wat aan je blog en dan begint het te knagen. Een schuldgevoel. Je onderbewustzijn vraagt zichzelf af of er niets beters te doen is dan tv kijken en chips vreten. Zou je toch niet een wasje moeten draaien, ook al is het niet echt nodig? Zou je niet even lekker naar buiten gaan, de zon schijnt ten minste… Of zou je niet eens gaan hardlopen en echt gaan werken aan je 10.000-stappen-per-dag-doel?

Vorige week zondag was zo’n dag voor mij. Zaterdag had ik al vrij weinig ondernomen omdat we brak waren van de bruiloft en dus besloten alleen te chillen. Zondag was het slecht weer (geintje, het klaarde onwijs op in the end, maar ’s ochtends regende het), dus hadden we bedacht om nog meer te chillen. En terwijl het eigenlijk heel fijn is en je dit soort dagen volgens mij wel echt nodig hebt, kan je er toch niet helemaal van genieten omdat je ergens in je achterhoofd vindt dat je wel wat nuttigers te doen hebt. Waarom, in hemelsnaam?

Ik denk dat dit te maken heeft met het feit dat we te streng zijn voor onszelf, te veeleisend. We vinden dat we alsmaar meer moeten en gunnen onszelf geen rust. We werken 40 uur in de week, en vinden dan dat we daarnaast eigenlijk ook:

 • Moeten sporten, het liefst cardio, kracht én iets van yoga
 • Gezond moeten eten, het liefst alles zelfgemaakt (tot brood aan toe) en zonder pakjes en zakjes (want ja, laten we het onszelf eens makkelijk maken…)
 • Ons huis moeten schoonmaken, alsof we op elk moment de koningin op bezoek kunnen krijgen
 • Ons blog moeten updaten (oké dit vind ik eigenlijk echt leuk om te doen dus dit valt dan wel onder leuke dingen)
 • Een sociaal leven moeten hebben
 • Het liefst zou ik ook nog een uurtje per dag pianospelen
 • Quality time with le boyfriend moeten hebben

Mensen, wtf? Nu ik het allemaal op een rijtje zet, besef ik me pas wat een onzin het eigenlijk is. Er zitten maar een aantal uren in een dag en daarom is het logisch dat we – naast de 40 uren werk die we verrichten exclusief reistijd (!!) – niet alles gedaan krijgen wat volgens het boekje wel zou moeten. Daarnaast is het ook zo belangrijk dat het leuk blijft! Als we alleen maar doen wat ‘moet’ en niet wat we leuk vinden kan het niet anders dat we burned out en depri thuis moeten blijven.

Maar hoe kunnen we er dan voor zorgen dat we ons minder schuldig voelen op een dag waarop we niks nuttigs doen? Ik heb wat online onderzoek gedaan, op zoek naar antwoorden. En de volgende tips kon ik vinden:

 • De schrijvers van dit artikel zweren bij een methode die “Flow” heet. De filosofie hierachter is dat je je doordeweeks op je werk zó aan het focussen bent op wat er allemaal gedaan moet worden, dat het ‘gek’ is als je in het weekend ineens niets meer hebt om op te focussen. Zij stellen voor om je te richten op één (leuk!) ding  (of drie wat kleinere dingen) welke je gedaan wilt hebben het weekend. Op die manier behoud je je flow en voel je je alsnog voldaan als je dat ene ding afgerond hebt.
 • Zet op een lijstje wat je doordeweeks allemaal al gedaan hebt. Dit herinnert je aan het feit dat je niks doen in het m weekend echt wel dik verdiend hebt!
 • Herinner jezelf eraan dat alle dingen die je in het weekend had willen doen (de 100 wasjes, hardlopen, tijdschriftjes lezen) ook prima doordeweeks kunnen. Als dat niet helpt: maak een planning van wat je wanneer wil doen! Toch nog iets nuttigs gedaan ?!
 • Relativeer: Wat kan er gebeuren als ik vandaag een dagje niks doe? Gaan er mensen dood? I don’t think so. Wat ook schijnt te helpen is denken aan andere mensen die hetzelfde gedrag vertonen. Denk bijvoorbeeld aan je beste vriendin of leukste collega: als die hetzelfde gedrag zouden vertonen (in dit geval een dag niks doen in het weekend), wat zou je ervan vinden? Denk jij nu ook niet: dik verdiend! Nou, dat geldt dus ook voor jezelf!

Drie keer raden wat ik aan het testen ben het aankomende weekend! Ik hoop dat het werkt, we shall see

Hebben jullie ook last van een schuldgevoel als je niks nuttigs doet in het weekend? Hoe gaan jullie daarmee om? Hebben jullie de juiste ‘behandel’methode al gevonden?

GET SOCIAL! Volg mij nu op Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin‘ | Pinterest | YouTube

Share:

2 Reacties

 1. 14 maart 2017 / 21:07

  Interessant artikel!

  Ik weet dat er voldoende studies zijn die bewijzen dat als je langer/harder/meer werkt je zeker niet efficiënter werkt. Je verspild je energie door te veel te werken. Op die manier kan ik prima rationaliseren dat het goed is om ook weer op te laden op een voor mij prettige manier. Is dit een heel weekend bankhangen en netflixen dan is dat prima.

  Het is ook een deel zelfkennis en herkennen het je gebeurt als je te veel tijd of energie ergens in stopt. Niets is zo waardevol als jouw tijd en vooral jouw eigen vrije tijd. Een schuldgevoel is niet nodig omdat je voor jezelf zorgt. Als je dat niet kan dan kan je er ook niet staan wanneer het nodig is.

  Daarbij denk ik ook aan de quote: “Time you enjoy wasting is not wasted time.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *