Wat doe jij eigenlijk het allerliefst?

Waar ligt je passie / Wat doe je het liefst

Op Instagram kwam ik laatst deze quote tegen:

If money didn’t exist, would you still get up every morning and do what you do for a living?

Dit – samen met vele andere artikelen die ik de laatste tijd heb gelezen – heeft me wel aan het denken gezet. Lees gauw verder hoe…

Mijn ideale wereld

Ik zou zó graag een wereld zien waarin iedereen doet wat hij/zij ECHT leuk vindt. Dit kan alsnog gewoon je huidige baan zijn, maar bijvoorbeeld ook vrijwilligerswerk of muziek maken. Vaak staat geld het nastreven van je dromen echter in de weg. We kiezen voor een bedrijf dat flinke bonussen uitdeelt, of we blijven werken waar we werken omdat dat vaste contract zoveel zekerheden biedt. En we kunnen ons afvragen of dit ons echt gelukkig maakt. Die bonus, vinden we ons werk daar nu leuker door? Zorgt het ervoor dat we ’s ochtends uit bed kunnen komen om te knallen? Voelen we ons daardoor gelukkig? Dit lijkt een filosofische vraag, maar wetenschappers hebben hier al een antwoord op gevonden. Nee, daardoor vinden we ons werk niet leuker. Sterker nog: bonussen, of beloningen in het algemeen, zorgen ervoor dat onze intrinsieke motivatie (dus de motivatie om iets te doen omdat we het leuk vinden) afneemt. Toen ik dit las in een artikel van De Correspondent was ik redelijk flabbergasted. Hoe kan het dat – ook al is het aangetoond dat bonussen een averechts effect hebben op onze zin in het werk – de meeste bedrijven wel op die manier zijn ingericht?

Bonussen zorgen er dus voor dat je intrinsieke motivatie om iets te doen, afneemt. En om die reden, om gelukkig te worden in het werk dat je doet, zou je het salaris en andere beloningen geen rol moeten laten spelen. Ik weet het, niet echt realistisch want de hypotheek of de huur moet gewoon worden betaald, we willen op vakantie en er moeten nog nieuwe winterlaarzen komen. En dat gaat alledrie niet gebeuren als wat jij het liefste doet, geen geld in het laatje brengt.

Over passie, talent en behoefte

Hoe vind je dan én iets wat bij je past en wat je echt leuk vindt, én iets waarmee je wel in je eigen levensbehoeften kunt voorzien? Dat ga ik je vertellen. Ik kijk af en toe naar de vlogs van Kai Vermaas, die ik ken van de universiteit. In één van zijn vlogs legt hij uit dat – om de perfecte baan te vinden – je “bezigheid” aan drie eisen moet voldoen:

 • Je moet er passie voor hebben
 • Je moet er talent voor hebben
 • Er moet behoefte naar zijn

Even een voorbeeld om deze items wat praktischer in te vullen. Mijn grootste hobby is karaokezingen. Heb ik daar passie voor? Jazeker. Heb ik er talent voor? Daar zijn de meningen over verdeeld. Is er behoefte naar? Mehh, ík ben degene die er behoefte aan heeft om af en toe m’n nachtegaalstem door de Casablanca te laten gaan, maar ik ben daarmee waarschijnlijk ook de enige die behoefte heeft aan mijn eigen gezang. Dus: nee. Dat maakt deze hobby niet geschikt als droombaan.

Een ander voorbeeld: wat ik doe met m’n blog is ook een megahobby. Lekker schrijven, en wat ik schrijf promoten op mijn social media kanalen. Op mijn werk ben ik hier ook regelmatig mee bezig. Heb ik er passie voor? Jazeker, vind het echt heel leuk om te doen. Heb ik er talent voor? Tsja, ik hoor weinig klachten. Is er behoefte voor? Dat denk ik wel, aangezien ik dit werk dus doe voor mijn huidige bedrijf en ik veel mensen zie die zich er ook mee bezighouden voor bedrijven.

En jij?

Matcht de droombaan die jij in je hoofd hebt met deze drie punten? Super, ga ervoor! Mist één of meer van bovengenoemde eigenschappen? Misschien kun je jouw droombaan nog wat ‘tweaken’, maar het kan ook zijn dat je het in een totaal andere hoek moet zoeken. In ieder geval weet je nu welke drie eisen je kunt stellen aan je droomidee.

Wat zou jij het liefste doen als geld geen rol zou spelen? Heb jij een droombaan gevonden die aan alle “eisen” voldoet? Ik ben heel benieuwd, laat het me weten in de comments ?.

GET SOCIAL! Volg mij nu op Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin‘ | Pinterest | YouTube

Share:

3 Reacties

 1. 20 december 2016 / 20:57

  Ook als geld geen rol zou spelen zou ik dezelfde baan willen doen als nu. Ik heb echt mijn droombaan gevonden en zou het voor geen goud willen missen. Leuk artikel 🙂

 2. 28 februari 2017 / 14:12

  Zeer lastig onderwerp omdat ik inderdaad denk dat een groot van de mensen toch aan de realiteit vastzitten dat er geld in het laatje moet worden gebracht.

  Ik vind de 3 punten voor toetsing wel goed, maar het is niet zo zwart wit als helemaal wel of helemaal niet denk ik. Vele tinten grijs zitten er nog tussen en bijvoorbeeld een baan vinden waar de 3 punten voor bijvoorbeeld 75% goed voor je zijn is ook al heel erg mooi.

  Je echte passie zul je dan naast je baan nog kunnen navolgen en dan hoef je dus niet direct minder gelukkig te zijn. Blijft toch een lastig onderwerp.

  • 1 maart 2017 / 20:13

   Zit ook wat in! Misschien heeft het weinig zin om perfectie na te streven op dit gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *