5 tips voor Mindfulness

mindfulness - tips

De afgelopen maanden kwam ik superveel artikelen tegen over mindfulness en meditatie. Heel lang dacht ik dat mediteren iets heel zweverigs was en snapte ik het nut niet echt. Totdat er ook allerlei artikelen verschenen waarin stond uitgelegd wat de (wetenschappelijk!) aangetoonde positieve effecten van meditatie zijn. Een gelukkiger gevoel en meer focus… wie wil dat nou niet? Daarom ben ik me de afgelopen maanden eens in dit onderwerp gaan verdiepen en heb ik vijf tips voor je verzameld om te gaan beginnen met mediteren en mindfulness.

Tip 1: Leer de beginselen met de Cursus mediteren van Bureau Dolly

“Ik vind meditatie wel interessant maar vaak is het zo zweverig en spiritueel.” Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel, ik kom superveel how-to’s tegen die echt gaan over “het in contact komen met jezelf” en wat dan ook. Oké, uiteindelijk is dat wel het einddoel, maar het klinkt zo… jakkie. Daarom ben ik zo blij dat ik de gratis online cursus meditatie van Bureau Dolly heb gedaan. Het is een supersnelle cursus waarbij je voor vijf dagen lang elke dag een kort filmpje met geluidsbestand toegestuurd krijgt. Het enige wat je dan hoeft te doen, is het filmpje kijken met een korte, heldere uitleg over bepaalde onderwerpen als hoe lang je het ‘moet’ doen, wat de beste plek is om te mediteren en wat je moet doen als je tijdens de meditatie afgeleid raakt. En om het mediteren daarna natuurlijk in de praktijk te brengen met het bijbehorende geluidsfragment. De cursus geeft je een gevoel van “I know what I’m doing” en dat helpt heel erg bij het doorzetten van je nieuwe gewoonte.

 

Tip 2: Download een fijne meditatie-app

Zowel voor iOS als voor Android bestaan er verschillende apps waarmee je meer structuur in het mediteren kunt aanbrengen. Zelf gebruik ik hiervoor de app Meditatie op de Apple Watch (die zit er automatisch op sinds de nieuwe WatchOS). In deze apps kun je notificaties instellen, zodat je eraan wordt herinnerd om te mediteren. In de meeste apps kun je aangeven hoe lang je wil mediteren. De mindfulness app zal vervolgens trillingen maken of een beeld laten zien (zoals een open- en dichtgaande bloem) op het ritme waarin je zou moeten in- en uitademen. Zo kun je je goed focussen op je ademhaling en raak je minder snel afgeleid door je eigen gedachten. Voor iOS gebruikers is het handig als je de app kunt koppelen aan je Gezondheidsapplicatie, zodat er wordt bijgehouden hoevaak je gemediteerd hebt.

Tip 3: Kies een vast moment om te mediteren

Nadat je een meditatiecursus hebt gedaan – en dus een beetje weet hoe het werkt – en een fijne meditatie app hebt gevonden, is het natuurlijk belangrijk dat je het ook echt gaat doen. De makkelijkste manier om dit te bereiken, is om een vast moment op een dag aan te wijzen als jouw mindfulness-moment. Ik doe het bijvoorbeeld na de afwas ’s avonds. Het liefst zou ik er ’s ochtends ook nog tijd voor maken, maar daar moet ik nog bedenken wat mijn vaste moment gaat zijn. Kies voor jezelf een moment waarop je echt niets anders hoeft en waarin je even niet gestoord kunt worden. Vertel aan je huisgenoot ook dat hij/zij je even niet moet lastig vallen.

Tip 4: Focus!

Wat je tijdens je meditatiemomenten leert, is dus eigenlijk dat je leert focussen op je ademhaling. Op dat moment ben je eigenlijk maar met één ding bezig. Probeer dit door te voeren in de rest van je dag, door te unitasken en dus niet te multitasken, en door je volle aandacht op je taak te leggen. Dit heeft oefening nodig, maar je zult al gauw merken dat je taken sneller afrondt dan wanneer je 3 dingen tegelijk probeert te doen. (Note to self: op het moment ben ik dus dit aan het schrijven en tegelijkertijd een ei aan het koken voor ontbijt. Niet echt heel mindful. Oepsie?. Maar het feit dat ik me er bewust van ben, is ook al een goed teken… toch? ?)

Tip 5: Heb geen hoge verwachtingen

Of ik nu al het effect voel van mijn dagelijkse 5 minuten meditatiesessie? Nee, nul komma nul. Maar ik geloof heel erg in het nut ervan. Dus ik ga door en ik zie wel. Ik denk dat je in eerste instantie niet te veel moet verwachten van de positieve effecten – ook al worden ze nog zo breed uitgemeten in verschillende media. Het is überhaupt denk ik gewoon al goed dat je een paar minuten per dag gewoon even ‘niks’ aan het doen bent. Niet op je social timelines aan het kijken bent, geen klusjes aan het doen bent, gewoon helemaal niks. Als je dat al als mooi meegenomen ervaart, dan maakt ’t verder ook niet heel veel uit dat het wat langer duurt tot de andere effecten zich tonen, toch?

Ben jij al begonnen met meditatie en mindfulness? Welke tips werken het best voor jou?

GET SOCIAL! Volg mij nu op Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin‘ | Pinterest | YouTube

Share:

2 Reacties

 1. 6 december 2016 / 08:31

  Wat een super leuk artikel 🙂 Ik ben net terug van een maand in Sri Lanka, waar ik o.a. een week lang yoga, meditatie en massages heb gehad. Ik heb chronische hyperventilatie dus alleen daarvoor is mediteren al heel goed. Ik vind het gelukkig niet zo zweverig haha, ik ben er wel de persoon voor denk ik. Maar ik ga toch even kijken bij de curus 🙂 En oh, dingen tegelijk doen… Bad… Ik ben aan het ontbijten, Youtube video’s aan het kijken en blogs aan het lezen…

  • benthebemelman@gmail.com
   6 december 2016 / 08:34

   Wauw, dat klinkt fantastisch ?. Vervelend dat je daar last van hebt. Ik heb zelf erg veel aan de cursus gehad omdat ik er echt nog amper iets vanaf wist en het gewoon een fijne, laagdrempelige basis is ?. Haha, ja dat multitasken wordt nog een lastige om af te leren! Fijne dinsdag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *