Tips voor een mooiere houding

Rechte rug / mooiere houding

Uitstralen dat je stevig in je schoenen staat en dat je trots en zelfverzekerd bent: wie wil dat nou niet? Al jarenlang heb ik struggles met het aanleren van een goede houding. Meestal vergeet ik het gewoon om rechtop te lopen, en waarschijnlijk heb ik ook (nog) niet de spieren die nodig zijn om automatisch een mooie houding aan te houden. Daarnaast heb ik soms ook gewoon de energie niet om mijn schouders naar achteren te gooien. Ik baal hiervan, want het staat gewoon een stuk beter als je dit wél doet. Door dit artikel te schrijven, hoop ik dat het onderwerp weer wat meer “top of mind” komt en hoop ik dus dat ik het mezelf voor eens en voor altijd kan aanleren. In dit artikel vind je alle tips en oefeningen die ik ooit gekregen heb en dus vanaf NU ook weer ga gebruiken. Het zijn meer “notes to self”, maar misschien ook bruikbaar voor jou.

Koppel het onderwerp aan een gedachte die je vaak hebt

Bijvoorbeeld: trek in eten. Of koppel het aan een gebeurtenis die vaak voorkomt en waar je je aan ergert, zoals een collega die hard door de telefoon tettert of vieze geluidjes maakt terwijl hij/zij koffie drinkt. Elke keer als je denkt aan eten of je je ergert aan je collega, verplaats je die gedachte naar je eigen houding. Controleer even of je bent ingezakt of netjes rechtop zit of staat, en corrigeer waar nodig. Deze heb ik eigenlijk net bedacht en als ik er serieus voor kan zorgen dat ik rechtop ga lopen elke keer dat ik aan eten denk, word mij nieuwe bijnaam denk ik al gauw “Kaarsrechte Benthe” haha. Me thinks about foods all the times.

Doe oefeningen om je rugspieren te trainen

De reden waarom ik zo vaak inzak, is onder andere doordat mijn spieren gewoon te kort zijn en niet sterk genoeg. Die moeten dus eigenlijk eerst wat meer kracht krijgen zodat het vanzelf zal gaan. Op YouTube heb ik oefeningen gevonden (deze en deze). Vanaf nu wil ik per dag minstens één van die oefeningen doen. De voortgang hou ik bij in een Habit Tracking app.

Gebruik de “kruisje-op-je-hand-techniek”

Net zoals je vroeger een kruisje op je hand zette als je je gymtas niet moest vergeten mee te nemen, kan je diezelfde techniek toepassen om jezelf een mooie houding aan te leren. Dit hoeft trouwens niet een kruisje te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook een leuk sieraad, een nieuw kleurtje nagellak of een tattoo zijn. Zolang het maar iets anders is dan wat je normaal hebt, zodat het je opvalt. Wanneer je bewust naar “het nieuwe ding” kijkt, moet het je herinneren aan je houding zodat je weer even je schouders naar achter kant doen.

Verzamel data over je gedrag

En beloon jezelf als je – bijvoorbeeld – 10 dagen achter elkaar meer dan 10x hebt gedacht aan je houding en deze ook gecorrigeerd hebt. Maar houd ook zeker bij hoe vaak je eraan hebt gedacht, maar merkte dat je al in een rechte houding zat, stond of liep.

Kijk naar de houding van anderen

Zie je iemand met een mooie houding? Laat dit je inspireren om ook rechtop te gaan lopen. Zie je iemand ingezakt en krom lopen? Laat dit een bevestiging zijn dat krom lopen er een stuk minder fris uit ziet en check je eigen houding weer even.

Beeld je in dat je een stapel boeken op je hoofd hebt

Op het moment van schrijven ben ik in Gambia en de vrouwen hier kunnen echt alles op hun hoofd tillen, zonder vast te houden. Stapels emmers, grote schalen met bananen, grote tassen; niets lijkt te gek! Jasper en ik verbazen ons er elke keer weer over hoe het mogelijk is. Wat wel opvalt, is dat alle vrouwen die dit zo dragen ook een prachtige houding hebben met een kaarsrechte rug. Jezelf inbeelden dat je dus ook van alles op je hoofd moet dragen, zal dus vast helpen!

Welke tips gebruik jij om rechtop te lopen? Laat het me weten door een comment achter te laten! Ik ben je eeuwig dankbaar.

GET SOCIAL! Volg mij nu op Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin‘ | Pinterest | YouTube

Share:

1 Reactie

  1. 6 april 2017 / 22:47

    Ik wil ook aan een betere houding werken. Soms sta ik erbij als een zak aardappelen.. Ik ben nu elke dag aan het planken. Ik houd dit nu ongeveer te minuten vol.. niet veel maar het begin is er.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *